De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

the taste of cooking: stoofperen

90 min kooktijd
The Taste of Cooking: Stoofperen

Een recept van

Angélique Schmeinck

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Stroperige stoofperen met gemarineerde rode kool, witte chocolade-espuma.

Stroperige stoofperen

  • Schil de peren.
  • Breng de port, wijn, suiker, specerijen, kruiden en rasp en sap van de sinaasappel aan de kook en laat afkoelen.
  • Boor het klokhuis uit de peren.
  • Zet de peren naast elkaar in een pan.
  • Voeg het vocht toe, breng langzaam aan de kook en zet de peren circa 45 minuten in de oven op 180 ºC tot ze zacht zijn.
  • Haal de peren uit het vocht.
  • Damp het kookvocht in tot het stroperig is.

Gemarineerde rode kool

  • Snijd de kool flinterdun.
  • Besprenkel de rode kool met balsamicoazijn en honing.
  • Verwarm de olijfolie tot 50 ºC en schenk over de rode kool.
  • Laat in circa 15 minuten zacht worden.

Witte chocolade-espuma

  • Breng de slagroom aan de kook.
  • Los de chocolade op in de room.
  • Koel het mengsel terug tot 60 ºC.
  • Voeg de eiwitten toe en meng goed door elkaar.
  • Schenk het mengsel in een kidde / sifon en draai er 2 patronen op.
  • Schud goed en laat circa 30 minuten staan alvorens te gebruiken.

Eindbereiding en presentatie

  • Verwarm de rode kool in een pan circa 2 minuten op hoog vuur.
  • Laat uitlekken op een zeef.
  • Vul een ringvorm van 4-5 centimeter doorsnede met rode kool.
  • Verwarm de peren in het stroperige wijnvocht. Zet een peer op de rode kool.
  • Spuit de espuma ernaast.
  • Verdeel de gedroogde bosbessen en cranberries eromheen.


Tarte tatin van blanke stoofperen met gemarineerde witte kool, epoisse en walnoten.

Blanke stoofperen

  • Schil de peren.
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Breng het sinaasappelsap met de wijn, suiker en vanillemerg aan de kook en laat afkoelen.
  • Boor het klokhuis uit de peren.
  • Zet de peren naast elkaar in een pan.
  • Voeg het sinaasappel-wijnmengsel toe, breng langzaam aan de kook en zet de peren circa 45 minuten in de oven op180 ºC tot ze zacht zijn.
  • Haal de peren uit het vocht.

Gemarineerde witte kool

  • Snijd de witte kool in vieren. Snijd de dikke stronk weg.
  • Snijd de parten kool in flinterdunne repen op de snijmachine of met de rauwkostschaaf (mandoline).
  • Besprenkel de kool met appelciderazijn
  • Verwarm olijfolie met laurier tot 50 ºC.
  • Schenk samen met de notenolie over de kool.
  • Laat in circa 20 minuten zacht worden.
  • Laat daarna op een zeef uitlekken.

Epoisse

  • Breng room met rozemarijn aan de kook.
  • Laat van het vuur, met deksel op de pan, 5 minuten infuseren.
  • Schenk het mengsel door een zeef.
  • Roer er stukjes epoisse door en laat in het warme mengsel smelten.
  • Schenk opnieuw door een zeef.

Tarte tatin

  • Verwarm de oven voor op 195 ºC.
  • Halveer de stoofperen over de lengte en snijd de helften in 4 parten.
  • Vet lage bakvormpjes van circa 8 cm royaal in met boter.
  • Bestrooi met rietsuiker.
  • Rangschik de parten peer dakpansgewijs strak naast elkaar in de vorm.
  • Bedek met een dunne laag gemarineerde witte kool.
  • Rol de plak bladerdeeg iets dunner uit op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Steek iets groter uit dan de vorm.
  • Bestrijk de cirkels deeg met losgeklopt ei en prik het deeg in met een vork.
  • Druk het bladerdeeg in de binnenkant van de vorm.
  • Bak de tarte tatin circa 20 minuten op 195 ºC.
  • Haal de tarte tatin uit de vorm en zet ze op het borden.
  • Lepel de epoissecrème rondom. 

In The Taste of Cooking neemt Meesterkok Angélique Schmeinck je mee op smaakavontuur.  Zij laat je zien dat ingrediënten hun eigen favoriete smaakvrienden hebben, hoe je smaken creëert en hoe je unieke gerechten samen stelt. The Taste of Cooking gunt je een blik in het brein van een echte Meesterkok. Het is inspirerend, en fascinerend, hoe Angélique steeds nieuwe combinaties en bereidingen weet te bedenken. In The Taste of Cooking heeft ze alle ruimte haar ideëen over te brengen aan jou, zodat je met nieuwe visie op ontdekkingreis kunt in de keuken.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker