The Taste of Cooking: Knolselderij

4
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 uur en 30 minuten totale tijd

Knolselderij mousseline en gepocheerd henne-ei met selderijolie en waterkers, prei en Hollandse garnalen

Knolselderij poffen

Verwarm de oven voor op 175 ºC . Pak een knolselderij in in aluminiumfolie en pof de knolselderij circa anderhalf uur in de oven.

Snijd de knolselderij in parten en schep het vruchtvlees er uit.

Pureer in de blender of keukenmachine met limoensap en olijfolie tot een gladde puree.

Knolselderij plakjes

Schil de andere knolselderij met een kartelmes.

Snijd op de snijmachine 12 flinterdunne plakken, blancheer ze circa 10 seconden in kokend water met zout. 

Dep ze droog met keukenpapier en steek ze rond uit met een steker van circa 8 centimeter doorsnede.

Vinaigrette

Meng de azijn met mosterd en zeezout.

Voeg de olijfolie druppelsgewijs en onder voortdurend roeren met de garde toe tot de vinaigrette is geëmulgeerd.

Leg de plakken knolselderij in een laagje dressing.

Prei

Snijd het wit en lichtgroene gedeelte van de prei in schuine stukken.

Blancheer ze in een laagje kokend water met zout.

De plakken moeten heel blijven.

Schep ze voorzichtig uit het water en dep droog op keukenpapier.

Ei pocheren

Smeer een vel plastic folie in met olijfolie.

Leg het vel in een kopje, breek het ei er voorzichtig in.

Bind de folie vast met een stukje touw.

Pocheer het ei circa 3 minuten in water.

Waterkersolie 

Pureer de waterkers, bladselderij en bladpeterselie in de blender en voeg er de olijfolie aan toe.

Breng op smaak met zout en peper.

Eindbereiding

Bak de kappertjes circa 1 minuut in een droge koekenpan.

Vorm van de knolselderijmousseline een quenelle en leg op een zijde van de knolselderijplak, vouw de andere helft eromheen.

Verdeel drie gevulde knolselderijplakjes over het bord.

Leg het gepocheerd ei in het midden.

Lepel er de selderij-waterkersolie over.

Besprenkel de prei met vinaigrette en leg tegen de knolselderij aan.

Verdeel de garnalen rondom de knolselderij.

Decoreer met enkele takjes waterkers.

Ingredienten

4
Personen

Knolselderijmousseline en knolselderijplakjes

  • 2 kleine knolselderijen
  • 1 limoen

Vinaigrette

  • 40 ml sherryazijn
  • 1 tl Dijon mosterd
  • fijn zeezout
  • 125 ml olijfolie extra vierge
  • 1 kleine prei

Ei pocheren

  • 4 henne-eieren

Garnituren

  • 0.5 bosje waterkers
  • 2 takjes bladselderij
  • 2 takjes bladpeterselie
  • 200 ml olijfolie
  • 2 el kappertjes
  • 200 g Hollandse garnalen (Waddengoud)
Geef je waardering
4