The Taste of Cooking: Chinese kool

0
Gemiddeld

Bereidingswijze

50 minuten totale tijd

Gestoomde Chinese kool rolletjes gevuld met kip en paddenstoelen in kerrie-kokossoep

Kipfarce

  • Maak de paddenstoelen schoon.
  • Bak de paddenstoelen en laat ze afkoelen.
  • Snijd de kipfilet, het dijstuk en het ontbijtspek in kleine stukjes.
  • Maal de kipfilet, het dijstuk en het ontbijtspek in de keukenmachine met het eiwit.
  • Spatel de ijskoude slagroom erdoor.
  • Meng de paddenstoelen door de farce. Breng op smaak met zeezout en peper uit de molen.

Koolrolletjes

  • Snijd de Chinese kool los bij de stronk en verwijder eventuele lelijke buitenste bladeren.
  • Blancheer vier mooie bladeren circa 30 seconden in ruim kokend water met zout.
  • Laat de bladeren direct in koud water afkoelen.
  • Dep ze droog tussen keukenpapier.
  • Snijd het koolblad in de vorm van een rechthoek.
  • Verdeel de kippenfarce in het midden.
  • Rol het koolblad één slag om de farce.
  • Vouw de zijkanten naar binnen en rol het blad op tot een strak rolletje.
  • Gaar de koolrolletjes op 110 ºC in circa 13 minuten in de oven met toevoeging van 90% stoom.

Kerriemelange

  • Rooster de ongemalen specerijen op laag vuur in een koekenpan tot ze gaan geuren.
  • Schep ze over in een vijzel en maal ze zo fijn mogelijk.
  • Druk ze daarna door een fijnmazige zeef en meng met de gemalen specerijen.

Kerrie-kokossoep

  • Pel en snipper de ui.
  • Snijd de venkel in repen van 3 mm.
  • Schil en snijd de wortel en bleekselderij in blokjes en stukjes van 0,5 cm.
  • Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een hoge pan.
  • Fruit de ui.
  • Voeg venkel, wortel en bleekselderij toe en verwarm circa 3 minuten mee op middelhoog vuur.
  • Voeg de kerriemelange toe en verwarm al roerende 1 minuut op laag vuur.
  • Schenk de kippenbouillon, melk en kokosmelk bij de groente.
  • Breng aan de kook en laat circa 10 minuten zachtjes koken tot de groente gaar zijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer en schenk door een zeef.Door de groente mee te pureren, krijgt de soep een natuurlijke binding en een volle aromatische smaak.

Eindbereiding en presentatie

  • Snijd de koolrolletjes doormidden.
  • Leg een koolrolletje in een voorverwarmd diep bord.
  • Maak de soep schuimig met de staafmixer.
  • Schenk de soep langs het koolrolletje.
  • Snijd en snijd de appel in dunne julienne en leg de appel in de soep. 

Opgerolde Chinese koolsalade met arame zeewier, komkommer, peultjes, noedels en miso-sesam saus

Chinese kool

  • Snijd de Chinese kool los bij de stronk en verwijder eventuele lelijke buitenste bladeren.
  • Blancheer vier bladeren circa 30 seconden in ruim kokend water met zout.
  • Laat de bladeren direct in koud water afkoelen.
  • Dep ze droog tussen keukenpapier.
  • Snijd het hart van de kool in fijne repen.

Zeewier

  • Spoel het zeewier af met koud water.
  • Leg het zeewier circa 3 minuten in een laag water om te weken.
  • Giet het zeewier op een zeef en vang het weekwater op in een pan.
  • Voeg het zeewier toe aan het weekwater en laat circa 8 minuten zachtjes koken.
  • Giet af in een zeef en laat afkoelen.

Komkommer

  • Schil de komkommer tot aan de zaadlijst met een hoefijzer dunschiller rondom in lange slierten.
  • Marineer de komkommer in sap en rasp van 1 limoen en honing, zeezout en zwarte peper uit de molen.
  • Laat circa 10 minuten staan en knijp daarna al het vocht uit de komkommer.

MIiso-sesamsaus

  • Roer miso, water, sojasaus, mirin en gembersiroop door elkaar en voeg sesamzaadjes toe.

Noedels koken

  • Breng ruim water zonder zout aan de kook (1 liter water per 100 g noedels).
  • Voeg de noedels toe aan het water en breng langzaam aan de kook.
  • Zodra het water net tegen de kook is, voeg je een kopje koud water toe. Doe dit 3 keer. Voeg elke keer als het kookpunt nadert, een kopje koud water toe tot de noedels in circa 8 minuten gaar zijn, maar nog wel ‘bite’ hebben.
  • De buitenkant van de noedels koelt zo iets af waardoor ze dus gelijkmatig gaar kunnen worden.
  • Giet af en laat ze schrikken met koud water zodat ze niet aan elkaar plakken.

Eindebereiding en presentatie

  • Rang de peultjes en blancheer ze in koken water met zout.
  • Blancheer de lente-uitjes beetgaar.
  • Snijd de overgebleven Chinese kool fijn en meng met komkommer, zeewier, peultjes, noedels, tatsoi en zure room.
  • Bedek een koolblad met een Shiso Purple blad, leg er de salade op en rol strak op.
  • Halveer de lenteui en bind om de kool zodat de salade bij elkaar blijft.
  • Presenteer met miso-sesamsaus. 

Ingredienten

4
Personen

Gestoomde Chinese kool rolletjes gevuld met kip en paddenstoelen in kerrie-kokossoep Kipfarce

  • 250 g gemengde paddenstoelen van het seizoen (trompette de la morte cantharel shiitake pied de mouton morilles)
  • 1 biologische kipfilet (polder- of landhoen)
  • 1 biologische kippendij
  • 50 g ontbijtspek
  • 1 eiwit
  • 100 ml slagroom

Koolrolletjes

  • 1 Chinese kool

Kerriemelange

  • 2 el korianderzaadjes
  • 2 steranijs
  • 2 foelie
  • 4 kruidnagels
  • 2 tl karwijzaad
  • 1.5 tl kardemomzaadjes
  • 3 tl venkelzaad
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 2 tl cayennepeper
  • 1 tl gemberpoeder
  • 5 el kurkuma

Kerrie-kokossoep

  • 1 ui
  • 1 kleine venkel
  • 0.5 kleine winterwortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 afgestreken el kerriemelange
  • 800 ml krachtige kippenbouillon
  • 100 ml volle melk
  • 400 ml kokosmelk

Eindbereiding

  • 1 Granny Smith appel

Opgerolde Chinese koolsalade met arame zeewier, komkommer, peultjes, noedels en miso-sesam saus

Chinese kool

  • 1 Chinese kool

Zeewier

  • 50 g Arame zeewier

Komkommer

  • 1 komkommer
  • 1 limoen
  • 1 el honing

Miso-sesamsaus

  • 3 el lichte shiro-misopasta
  • 3 el lauw water
  • 2 el shoyu (Japanse licht zoute sojasaus)
  • 2 el mirin
  • 1 el gembersiroop
  • 1 el zwarte sesamzaadjes
  • 1 el geroosterde witte sesamzaadjes

Noedels

  • 125 g groene theenoedels (Cha soba)

Eindbereiding

  • 150 g peultjes
  • 2 lente-uien
  • 100 g tatsoi
  • 2 el zure room
  • 4 bladeren shiso purple
Geef je waardering
0