Angélique Schmeinck

Ingredienten

4
Personen

Avocado

  • 4 avocado’s (ready to eat)
  • 0.5 bosje dragon
  • 20 mini pomodori of cerise tomaatjes
  • 100 ml olijfolie extra vergine
  • 1 el rietsuiker
  • 1 limoen
  • 2 boomtomaten
  • 1 bijna rijpe mango
  • 10 tijgergarnalen (diepvries)
  • 1 bakje limoencress

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur

Avocadomousse ‘bombe’ met half gedroogde tomaatjes, tijgergarnalen, mango, boomtomaat en limoencress

Avocado ‘bombe’
Halveer twee avocado’s, verwijder de pit en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil.

Voor wie een vacumeer apparaat ter beschikking heeft
Snijd de avocado in parten, kruid ze met zeezout en peper uit de molen, doe ze in een vacuümzak, druk gelijkmatig plat, vacumeer de avocado ‘strak’ dicht en vries licht aan, de avocado verkleurt niet en je kunt er eenvoudig plakken uit snijden of vormen uitsteken voor de presentatie van een gerecht. Leg de plakken of vormen als ze nog bevroren zijn direct op een bord, in een paar minuten zijn ze weer zacht.

Als er geen vacumeer machine voor handen is, druk de avocado dan tussen twee vellen plastic folie (die niet plakt, zogenaamde slagersfolie).

Half gedroogde tomaatjes
Kruis de tomaatjes in bij de steelaanzet. Dompel ze 10 seconden in heet water, laat ze schrikken in ijskoud water en pel de schil van de tomaatjes. Doe de tomaatjes in een schaal, besprenkel met olijfolie, voeg rietsuiker, zeezout en peper uit de molen toe en meng voorzichtig. Leg ze op een ovenrek bekleed met een bakmat of vetvrij papier en laat ze minstens 2 uur drogen (half konfijten) in de oven bij 90 graden.

Avocadomousse
Pluk de blaadjes van de dragon en blancheer de dragonblaadjes 1 minuut in ongezouten ruim kokend water. Schep op een zeef en spoel direct koud. Knijp er met beide handen al het vocht uit. Halveer de andere avocado’s, verwijder de pit. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil, prak het met een vork in een schaal fijn samen met yoghurt, fijngesneden geblancheerde dragon, limoencress (eenderde bakje), rasp en sap van halve limoen. Breng op smaak met zeezout en peper uit de molen.

Tijgergarnalen
Pel de schil van de garnalen, snijd ze overlangs door midden enverwijder het darmkanaal.

Boomtomaat
Kruis de boomtomaat bij de steelaanzet in. Dompel enkele seconden in kokend water, laat direct schrikken in koud water en pel de schil.

Mango
Schil de mango, snijd een dikke plak af langs de platte pit en snijd in dunne plakjes.

Eindbereiding en presentatie
Laat de bevroren avocado in ca. 1-2 minuten iets zacht worden zodat je ze kunt vormen. Snijd ze op maat om een bolvorm van ca. 8 cm. mee te bekleden. Leg de avocado in de bolvorm, verwijder het plastic folie aan de binnenkant. Vul de vorm met avocadomousse en druk voorzichtig aan. Keer de vorm om, en leg de avocadobol direct op het bord. Verhit een grilpan met iets olijfolie, bak de tijgergarnalen op middelhoog vuur ca. 2 minuten tot ze niet meer glazig zijn. Kruid ze eventueel na met zeezout. Verdeel de garnalen langs de avocado, samen met de half gedroogde tomaatjes, parten boomtomaat en dun gesneden plakken mango

Geef je waardering

23
The Taste of Cooking: Avocado