De feestdagen zijn bedoeld om optimaal te genieten van lekker eten. Deze tarte tatin met Beemster kaas ziet er zo feestelijk uit dat het wel goed moet komen met de sfeer aan tafel. 

Ingredienten

6
Personen

  • 50 ml rode wijn
  • 5 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 8-10 stronkjes witlof
  • zout en peper

Garnering

  • 100 g Beemster kaas
  • 100 g achterham
  • 50 g hazelnoten
  • 1 handje peterselie

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 30 minuten

Verwarm de oven voor op 190 ºC.

Karamel maken:

Karamelliseer de suiker door de suiker in een hoge pan warm te laten worden. Roer niet in de pan. Af en toe walsen is prima. Breng de wijn aan de kook in een andere pan. Zodra de suiker een gouden kleur heeft, blus je ‘m af met de rode wijn. Pas op voor de hete bubbels. Voeg een snuf zout en peper toe en roer goed door.

Giet de rodewijnstroop in een ronde, lage bakvorm. Bijvoorbeeld een quichevorm of een rond bakblik. Kantel ‘m een beetje zodat de stroop over de hele bakvorm verspreidt.

Witlof klaarmaken

Snijd de witlofstronkjes in de lengte doormidden. Snijd de onderkant er niet helemaal af, want die houdt de bladeren bij elkaar. Verwijder dus alleen de harde, bittere kern. Zet de gehalveerde witlofstronkjes strak naast elkaar, in een cirkel, in de karamel met de bolle zijde naar boven.

Bladerdeeg klaarmaken

Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een grote lap van 2 mm dik. Drapeer de lap over de witlof en prik gaatjes in het deeg. Vouw het overlappende deeg aan de binnenkant van de bakvorm om de witlofstronkjes heen.

Bak de taart in circa 45 minuten goudbruin en gaar.

Garnering maken

Snijd ondertussen de Beemster kaas en ham in gelijke blokjes. Die mogen tussen 0,5 cm en 1 cm zijn.

Hak de hazelnoten fijn of maal ze fijn in een mixer. Bak ze ongeveer 2 minuten in een koekenpan totdat ze goudbruin en geurig zijn.

Snijd een witlof in lange, dunne reepjes, ter decoratie.

Tarte tatin afmaken

Haal de tarte tatin uit de oven. Giet de tarte tatin voorzichtig af en vang het kookvocht op. Kook het vocht voor de helft in, in een pan. Keer de vorm in 1 keer om op een serveerschaal. Bestrijk de tarte tatin met het ingekookte, stroperige vocht.

Leg de reepjes witlof op de taart. Besprenkel met hamblokjes, kaasblokjes, peterselie en de fijngemalen hazelnoten.

Geef je waardering

21
Tarte tatin met witlof, ham en Beemsterkaas