Taart van chocolade, Rhonewijn en vijgen

6
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 uur en 30 minuten totale tijd

Biscuit
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Splits de eieren. Klop het eiwit met de helft van de suiker tot stijve pieken. Klop de eidooiers met de resterende suiker schuimig. Roer een lepel eiwitschuim door de eidooiers en meng vervolgens de eidooiers door het eiwitschuim. Zeef bloem en cacaopoeder in twee gedeeltes boven het ei en spatel voorzichtig door elkaar. Verdeel het beslag gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het biscuit in circa 8 minuten gaar. Haal het bakpapier van het biscuit en steek met de kleinste taartvorm 2 cirkels uit het biscuit. Bewaar de rest in de vriezer voor een volgende taart.

Vijgencompote
Week de gelatine in water. Snijd de steeltjes van de vijgen en snijd de vijgen in stukjes. Kook, op laag vuur, de vijgen met de wijn, kaneelstokje en steranijs tot de vijgen zacht zijn. Haal de pan van het vuur, verwijder de specerijen en los de gelatine op in de vijgencompote. Laat de compote afkoelen.

Rhonewijn-chocolademousse
Klop het eiwit met 1 eetlepel suiker luchtig. Breng het water met de rest van de suiker aan de kook en laat circa 2 minuten doorkoken. Schenk de suikersiroop bij het eiwit en blijf kloppen tot het eiwit koud is. Breng de wijn aan de kook en los de chocolade en de boter erin op. Klop de slagroom lobbig. Meng 1 lepel eiwit door het wijnmengsel. Meng goed door elkaar en Spatel de rest van het eiwit en de slagroom erdoor. Schep de chocolademousse in een spuitzak.

Taart
Olie de grootste taartvorm in. Leg plasticfolie op een bord en zet de taartring erop. Leg een plak biscuit op de bodem en spuit langs de rand van de taartvorm chocolademousse. Schep de vijgencompote in het midden en verdeel er een laagje chocolademousse over. Leg de tweede plak biscuit erop en puit tot aan de rand van de taartvorm chocolademousse. Zet de taart in de vriezer tot hij helemaal bevroren is. Bestrooi de bovenkant van de taart met koekkruimels en druk de taart voorzichtig uit de vorm. Snijd de vijg in partjes en garneer de taart met chocoladedruppels en vijg.

Ingredienten

6
Personen

Biscuit

  • 6 eieren
  • 150 g suiker
  • 120 g bloem
  • 30 g cacaopoeder

Vijgencompote

  • 1.5 blaadje gelatine
  • 125 g gedroogde vijgen
  • 150 g Rhonewijn
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs

Rhonewijn-chocolademousse

  • 65 g eiwit
  • 75 g suiker
  • 2 el water
  • 100 g Rhonewijn
  • 100 g pure chocolade
  • 25 g boter
  • 200 g slagroom

Garneren

  • 100 g koekkruimels
  • 1 vijg
  • chocoladedruppels

Extra nodig

  • taartringen van ca 10 en 16 cm doorsnede
  • bakpapier
  • spuitzak
  • olie om in te vetten
  • plastic folie
Geef je waardering
6