Salteñas uit Bolivia (pasteitjes uit Bolivia)

3
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
2 uur totale tijd

Deeg
Meng de bloem, roomboter, suiker en zout in de keukenmachine, schenk het water er beetje bij beetje bij en kneed tot een soepel deeg. Bestuif het aanrecht met bloem en kneed het deeg stevig door. Halveer het deeg en vorm 2 strengen. Verpak ze in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten.

Vulling
Wel de rozijnen in water. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Schil en rasp de aardappels met de grove zijde van de rasp. Kook de aardappelrasp circa 4 minuten. Giet de aardappelrasp af en stoom ze droog.
Kook de eieren circa 8 minuten. Giet de eieren af en spoel koud. Pel de eieren.
Pel en snipper de ui. Snijd de bovenkant van de peper en rol de peper tussen je handen, zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in dunne ringetjes. Verhit een scheut olie in een pan en fruit de ui en peper circa 2 minuten. Voeg het gehakt toe en bak rul in circa 5 minuten. Voeg de aardappelrasp, doperwten, suiker, paprikapoeder, olijven en rozijnen toe en bak circa 3 minuten mee. Breng de vulling op smaak met een beetje zout een versgemalen peper.

Salteñas
Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg twee bakplaten met bakpapier klaar.
Bestuif het aanrecht met bloem en rol de strengen deeg uit tot een rechthoek. Splits de eieren en kluts het eigeel los. Bestrijk de randen van het deeg met eigeel. Schep 2 eetlepels vulling op het midden van het deeg, maak een kuitje in de vulling en leg hier een gekookt ei in. Vouw het deeg over de vulling en kneed de randen van het deeg aan elkaar. Druk de rand goed aan met een vork of vorm een schelpenrand met je vingers. Leg de salteñas op de bakplaat. Bestrijk de salteñas met het resterende eigeel en bestrooi met paprikapoeder. Bak de salteñas in de oven in circa 55 minuten goudbruin en gaar.

Ingredienten

4
Personen

Deeg

  • 750 g bloem
  • 145 g roomboter
  • 2 el suiker
  • 1 tl zout
  • 345 ml water

Vulling

  • 100 g rozijnen
  • 4 vastkokende aardappels
  • 4 eieren
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • zonnebloemolie
  • 400 g half-om-half gehakt
  • 200 g diepvriesdoperwten
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 tl paprikapoeder
  • 100 g zwarte olijfringen

Salteñas

  • 4 eieren
  • 2 tl paprikapoeder

Extra nodig

  • keukenmachine
  • rasp
  • keukenpapier
  • bloem om te bestuiven
Geef je waardering
3