Sabayon met kersen en lavendel

5
Gemiddeld

Bereidingswijze

40 minuten kooktijd
160 minuten totale tijd

Houd 4 mooie kersen achter voor garnering. Ontpit de overige kersen en verwijder de steeltjes. Bewaar een handje vol ontpitte kersen. Doe de overige ontpitte kersen in een pannetje. Ris de tijm van de steeltjes en voeg deze met de lavendel, suiker en rode wijn toe aan de pan. Laat kort doorkoken en voeg 150 ml water toe.

Pureer de kersen in een blender tot een glad mengsel. Doe het daarna in de ijsmachine en laat het mengsel al draaiend bevriezen. Breng een pannetje met een laag water aan de kook. Doe de eidooiers met de lavendelsiroop en suiker in een glazen kom die op het pannetje water past (de kom mag niet in het water hangen). Klop met een garde de sabayon en voeg beetje bij beetje de champagne toe. Blijf kloppen tot er een lobbige crème ontstaat (Deze krijgt een binding bij 83 °C). Je kunt dit checken met een thermometer of door er met de achterkant van een lepel doorheen te gaan en kijken of je er een streep op kunt trekken.

Breng de sabayon op smaak met een snufje zout en sap van een limoen. Bak de overige kersen kort in een pannetje met de honing, paar takjes tijm en wat geriste verse lavendel.

Serveren
Doe de gebakken kersen in een cocktailglas. Schep de kersensorbet erop en lepel de sabayon erover. Decoreer met wat verse lavendel en de 4 achtergehouden kersen met steel.

Ingredienten

4
Personen

Voor de kersensorbet

  • 500 g kersen
  • takjes tijm
  • stengels verse lavendel
  • 175 g suiker
  • 75 ml rode wijn

Voor de lavendelsabayon

  • 4 eidooiers
  • 50 ml lavendelsiroop
  • 75 g suiker
  • 200 ml champagne
  • zout
  • 1 limoen
  • 2 el honing
  • takjes tijm
  • stengels verse lavendel

Extra nodig

  • blender
  • ijsmachine
  • garde
  • thermometer
  • 4 cocktailglazen
Geef je waardering
5