Rozijnen-broodtaartje met ananastoffee

4
Gemiddeld
Rozijnen-broodtaartje met ananastoffee

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden

Rozijnenbroodtaartje
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Snijd de korstjes van het rozijnenbrood en snijd het brood in blokjes van circa 1 centimeter. Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes. Klop eieren, slagroom, kokosroom en suiker door elkaar tot een glad en schuimig beslag. Meng rozijnenbrood en abrikozen door het beslag.
Bestrijk de bakvormpjes licht met boter en vul de vormpjes met het mengsel en druk stevig aan. Bak ze, afhankelijk van de grootte van de vorm, in circa 35 minuten gaar.
Controleer met een dikke naald of punt van het mes of de kern gestold is. 

Ananas-rozemarijntoffee
Leg de takjes rozemarijn in een bakje met koud water zodat ze niet verbranden tijdens het bakken. Schil met een kartelmes de ananas en gooi de schillen weg. Snijd de rondingen recht af zodat ananas vierkant wordt. Gebruik de afsnijdsels voor de saus.
Snijd de ananas tot aan de harde kern in dikke plakken. Snijd de plakken in vier gelijke dikke stukken van 6-7 centimeter lang en 3-4 centimeter breed en hoog.
Bewaar de afsnijdsels van de ananas om te pureren voor de saus. 
Maak in het midden van elk stuk ananas met een satéprikker een opening en steek er een takje rozemarijn doorheen.

Ananas-sinaasappelsaus
Pureer de afsnijdsels van de ananas met het sap van de sinaasappel in de blender tot saus en schenk door een zeef. Laat koud worden in de koelkast.

’s Avonds afmaken

Rozijnen-broodtaartje
Verwarm de oven voor op 125 °C en warm de rozijnen-broodtaartjes op in de oven in circa 6 minuten.

Ananas-rozemarijntoffee
Verhit een scheutje olijfolie in een kleine antiaanbakpan en bak de ananas om en om goudbruin. Voeg de ahorn siroop toe en verwarm circa 2 minuten op middelhoog vuur tot het licht karamelliseert. Keer hierbij de ananas regelmatig om.

Opmaak bord
Zet de rozijnen-broodtaartjes in het midden van de borden en leg de ananastoffee ernaast. Aan tafel mogen de gasten de rozemarijn eruit halen. Schep de ananas-sinaasappelsaus er voorzichtig omheen en bestuif de taartjes met poedersuiker.
 

 
Riesling Auslese uit Duitsland


Dit is snoepen zonder zondigen! Deze bio-dynamische Duitse dessertwijn is niet goedkoop, maar als je jezelf een keer wilt trakteren, is het de moeite waard!
Deze wijn is gemaakt van één van de nobelste druiven ter wereld, de Koningin van de Trauben; Riesling. Dit is wijn maken en wijndrinken op hoog niveau!
Zwoel, zoet en een spannend zuurtje, dat maakt dat deze wijn een ultieme combinatie is voor bij dit nagerecht.

door Corria Houthuizen

 

 

Ingredienten

4
Personen

Rozijnenbroodtaartje

  • 8 sneetjes rozijnenbrood (liefst 2 dagen oud)
  • 8 gedroogde abrikozen
  • 2 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 100 ml kokosroom
  • 25 g rietsuiker
  • 1 el zachte boter

Ananas-rozemarijntoffee

  • 4 lange takjes rozemarijn
  • 1 kleine ananas
  • 6 el ahorn siroop
  • 1 sinaasappel
  • 1 el olijfolie

Extra nodig

  • aluminium bakvormpjes van 5-6 cm doorsnede of espressokopjes of andere bakvormen als bijv. muffinvormpjes
  • satéprikker
Rozijnen-broodtaartje met ananastoffee
Geef je waardering
4