Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

2
Porties

Pizza

  • 1-2 uien
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 2 takken tijm
  • 1 tak rozemarijn
  • extra vergine olijfolie
  • 1 kleine aubergine
  • 1 rol pizzadeeg (koeling) of zelfgemaakt pizzadeeg (zie hieronder)
  • 1 blik gepelde San Marzano-tomaten (400 g)
  • 100 g zachte vegetarische geitenkaas

Salade

  • ijsblokjes
  • 1 venkelknol
  • 12 gemengde olijven
  • 2 (bloed)sinaasappels
  • zout en peper
  • extra vergine vanille-olie of olijfolie

Extra nodig

  • Pizzasteen (optioneel)
  • Mandoline of scherp mes

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

1. Pel de ui en snijd in ringen. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Pluk de tijmblaadjes en rozemarijnnaaldjes en hak ze fijn. Verwarm een laag olijfolie in een steelpan en laat hierin de ui, knoflook, tijm en rozemarijn zachtjes konfijten.

2. Snijd de aubergine in kleine blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de aubergine rondom bruin.

3. Verwarm de oven voor op de pizzastand of de hoogste stand. (Leg de pizzasteen alvast in de oven als je die hebt.)

4. Zet voor de salade een bakje ijsblokjes klaar. Snijd de venkel op de mandoline of met een scherp mes in dunne plakken en doe ze direct bij het ijs. Vul het bakje verder op met water en zet apart.

5. Doe de olijven in een kom. Rasp de schil van 1 sinaasappel boven de kom. Snijd vervolgens de schil van beide sinaasappels dik eraf en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Voeg ze toe aan de kom met de olijven. Breng op smaak met zout, peper en (vanille-)olijfolie. Haal tot slot de venkel uit het ijswater en voeg toe aan de salade. 

6. Rol het pizzadeeg uit. Laat de tomaten uitlekken, breek ze in stukken en verdeel over het pizzadeeg (laat de randen vrij). Snijd de geitenkaas in plakken.

7. Verdeel de gekonfijte ui, aubergine en plakken kaas over de pizza. Bak de pizza (eventueel op de pizzasteen) 6-10 minuten in de hete oven.

Recept snel zelfgemaakt pizzadeeg:

Meng 1 theelepel gedroogde gist met ¼ theelepel suiker en 180 ml warm water in een kom. Zet 15 minuten op een warme plek of tot het gaat bubbelen. Meng in een kom 220 gram bloem met ½ theelepel zout en voeg hier het gistwater bij. Meng tot een deeg en laat 30 minuten rijzen, of tot de hoeveelheid verdubbeld is.

Recept vanille-olie:

Gooi leeggeschraapte vanillestokjes niet weg, maar stop ze in een fles met extra vergine olijfolie. Zo maak je je eigen aromatische vanille-olie. Lekker over salades gecombineerd met witvis, sint-jakobsschelpen en garnalen.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

98
Pizza met gekonfijte ui en venkel-sinaasappelsalade