Pindataartjes met karamelsaus en vanille-ricottacrème

1
Gemiddeld

Bereidingswijze

60 minuten kooktijd
90 minuten totale tijd

Deeg
Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de boter met de basterdsuiker, zonnebloempitten, bloem en een snufje zout tot een deeg. Voeg voorzichtig het water toe tijdens het mixen en kneed het daarna met je handen tot een ronde bal. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 15 minuten rusten in de koelkast. Haal het deeg uit de koelkast en rol voorzichtig uit met een deegroller. Verdeel het deeg over de taartvorm. Trim de uitstekende randen van het deeg en druk dit stevig aan.

Vulling
Pureer de pompoen. Klop de boter en suiker tot een bleek, luchtig geheel. Voeg een voor een de eieren toe en mix de pompoen erdoorheen. Hak de pinda’s en voeg samen met de pindakaas en de bloem toe. Meng goed door. Smelt de witte chocolade en roer dit met een spatel samen met het kaneelpoeder door de vulling. Schep het mengsel in de taartbodem en strijk gelijkmatig uit. Bak de taart circa 45 minuten.

Karamelsaus
Verhit een koekenpan en laat de suiker karamelliseren. Voeg de gezouten pompoenpitten toe en blus het mengsel als het goudbruin wordt af met gecondenseerde melk. Roer tot de melk en siroop een zijn geworden en laat afkoelen.

Vanille-ricottacrème
Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Klop de room en ricotta in een kom tot een dik mengsel. Voeg de suiker en vanillemerg toe en klop tot een stevige crème. Roer hier citroenrasp boven en meng door en laat circa 20 minuten rusten in de koelkast.

Garnering en serveren
Haal de taart uit de oven en uit de vorm. Schep de karamelsaus in het midden van het bord in een cirkel, zet daar een stuk taart op. Schep de vanille-ricottacrème naast de taart. Garneer met een takje munt en bestrooi met poedersuiker.

Ingredienten

6
Personen

Deeg

  • 110 g boter
  • 2 el basterdsuiker
  • 2 el zonnebloempitten
  • 225 g bloem
  • 1 snufje zout
  • 8 el koud water

Vulling

  • 100 g pompoen in stukken
  • 500 g boter
  • 100 g suiker
  • 4 eieren
  • 0.5 kg pinda's
  • 1 el pindakaas
  • 100 g bloem
  • 50 g witte chocolade
  • 1 tl kaneel

Karamelsaus

  • 200 g kristalsuiker
  • 100 g gezouten pompoenpitten
  • 500 g gecondenseerde melk

Vanille-ricottacrème

  • 1 vanillestokje
  • 200 ml room
  • 100 g ricotta
  • 1 el suiker
  • 1 tl citroenrasp

Garnering

  • 0.5 bos munt
  • poedersuiker om te bestuiven

Extra nodig

  • plasticfolie
  • deegroller
  • taartvorm
Geef je waardering
1