Perzikcobbler

8
Makkelijk

Bereidingswijze

1 uur kooktijd
1 uur en 40 minuten totale tijd

Streusel
Verwarm de oven voor op 180 °C. Wrijf boter, suiker, bloem en havermout tussen de handen tot kruimels. Verdeel het kruimeldeeg over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de streusel afkoelen tot verder gebruik.

Vulling
Breng een pan met water aan de kook. Kook de perziken enkele seconden. Koel de perziken af in ijswater en pel de schil eraf. Snijd de gepelde perziken in gelijke parten. Meng suiker met de maïzena door de perziken. Rasp de schil van de citroen over de perziken, halveer en pers het sap eruit. Roer zout en kaneelpoeder door de perziken. Verdeel de streusel over de bodem van een ingevette ovenschaal en verdeel de perziken daarover.

Deeg
Snijd de boter in kleine blokjes. Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de suiker, het bakpoeder en de klontjes boter door elkaar. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot een kruimelig deeg. Voeg de melk beetje bij beetje toe en kneed door een egaal deeg. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van circa 1 centimeter. Steek cirkels uit en verdeel over de perziken. Meng een eidooier met een scheutje room en bestrijk het deeg hiermee. Bak de perzikcobbler in circa 40 minuten gaar.

Vanille-crème fraîche
Roer de crème fraîche glad met poedersuiker. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en roer het merg door de crème fraîche. Serveer de vanille crème fraîche bij de perzikcobbler.

Ingredienten

8
Porties

Streusel

  • 180 g boter
  • 150 g suiker
  • 150 g bloem
  • 150 g havermout

Vulling

  • 2 kg perziken
  • 3 el suiker
  • 30 g maïzena
  • 1 citroen
  • 1 mespuntje zout
  • 1 tl kaneelpoeder

Deeg

  • 55 g koude boter
  • 175 g bloem
  • 50 g suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 mespuntje zout
  • 120 ml melk

Vanille-crème fraîche

  • 400 g crème fraîche
  • 2 el poedersuiker
  • 1 vanillestokje

Extra nodig

  • grote ovenschaal
  • boter om in te vetten
  • ijswater
  • deegroller
  • bloem om te bestuiven
  • steker van 4 cm doorsnede
  • eidooier met een scheutje room om te bestrijken
Geef je waardering
8