Paddenstoelen-linzenbrood

9
Gemiddeld

Bereidingswijze

80 minuten totale tijd

Aardappelpuree

Breng een steelpan met water en een beetje zout aan de kook en kook de aardappels in de schil in circa 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en stoom droog. Pel en prak de aardappels fijn met behulp van een pureeknijper. Voeg een beetje zout toe.

Rasp de mierikswortel. Voeg de mierikswortel en de crème fraîche toe aan de aardappels. Breng op smaak met de nootmuskaat, een beetje zout en versgemalen peper. Laat de aardappelpuree afkoelen. Schep de aardappelpuree op een stuk plasticfolie en rol op tot een pilvorm. Leg de rol aardappelpuree circa 5 minuten in de koelkast.

 

Paddenstoelen-linzenbrood

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Breng een steelpan met water en een beetje zout aan de kook en kook de linzen in circa 30 minuten gaar. Giet de linzen af en stoom droog.

Verkruimel de beschuit.

Pel en snijd de knoflook grof.

Pel en snijd de uien grof.

Mix in een keukenmachine de kastanjechampignons en de helft van de wilde paddenstoelenmix met de helft van de uien en de knoflook grof. Voeg de linzen, maïzena, eieren, beschuit, kervel, citroentijm en de worcestershiresauce toe en mix tot een soort gehakt.

Leg een vel aluminiumfolie op het aanrechtblad. Vet het folie in met een beetje olijfolie. Verdeel het paddenstoelengehakt over het aluminiumfolie. Zorg dat het gehakt circa 1 cm dik is. Haal de aardappelpuree uit het plasticfolie en leg in het midden van het paddenstoelengehakt. Rol het aluminiumfolie op.

Bak het paddenstoelen-linzenbrood circa 20 minuten in de oven. Laat het brood even afkoelen en verwijder het aluminiumfolie.

Verhit de boter in een koekenpan. Fruit de resterende ui. Leg het paddenstoelen-linzenbrood in de pan en bak rondom goudbruin. Voeg de resterende paddenstoelenmix, de shiitake en de witte wijn toe en bak circa 5 minuten mee.

 

Wortels en knollen

Schaaf de wortels schoon.

Snijd de knollen in parten.

Verwarm een grillpan voor. Leg de worteltjes en de knolletjes in de pan. Voeg een beetje zout, versgemalen peper en een beetje olijfolie toe. Gril de groente circa 10 minuten. Rasp de schil van de sinaasappel boven de pan en pers het sap eruit. Voeg de witte wijn, boter en de honing toe. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

 

Serveren

Leg de groente op een schaal. Leg het paddenstoelen-linzenbrood er bovenop. Schep de paddenstoelen eromheen. Bestrooi met een beetje kervel.

Ingredienten

4
Personen

Aardappelpuree

  • 300 g kruimige aardappels
  • 3 cm verse mierikswortel
  • 70 g crème fraîche
  • 1 snufje nootmuskaat

Wortels en knollen

  • 1 bos bospeen
  • 200 g meiknollen
  • 1 sinaasappel
  • olijfolie
  • 50 ml witte wijn
  • 2 el honing
  • 20 g boter
  • 1 bos kervel

Extra nodig

  • rasp
  • pureeknijper
  • plasticfolie
  • keukenmachine
  • aluminiumfolie

Paddenstoelen-linzenbrood

  • 200 g gedroogde linzen
  • 75 g kastanjechampignons
  • 175 g wilde paddenstoelenmix
  • 3 beschuiten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 el maïzena
  • 2 eieren
  • 1 bos kervel
  • 0.5 bos citroentijm
  • 1 scheutje worcestershire saus
  • 20 g boter
  • 100 g shiitake
  • 50 ml witte wijn
Geef je waardering
9