Ontbijt uit het Midden-Oosten

2
Makkelijk

Bereidingswijze

25 minuten totale tijd

Labne
Meng de Turkse yoghurt met wat zout. Leg een vochtige theedoek in een fijne zeef. Schep daarin de yoghurt en laat een uur tot een paar uur uitlekken. Serveer op een bord en besprenkel rijkelijk met olijfolie.

Broodjes
Los het gist op in een scheutje warm water. Meng de bloem met de semolina en een snufje zout. Voeg het gistwater toe en meng door elkaar. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed in circa 10 minuten tot een soepel niet plakkerig deeg. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, een uur rijzen op een warme plek. Verdeel het deeg in kleine bolletjes en vorm broodjes ter grootte van een pitabroodje. Verhit olie in een koekenpan en bak de broodjes in circa 3 minuten per kant krokant.

Gefrituurde eitjes
Verhit een ruime hoeveelheid olijfolie in en koekenpan, breek de eieren boven de koekenpan en bak ze circa 3 minuten op hoog vuur. Draai het vuur laag en laat ze doorgaren. Laat de eitjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi met sumek.

Gebakken haloumi kaas
Snijd de haloumi kaas in plakken. Verhit olie in een pan en bak de haloumi in circa 5 minuten om en om goudbruin.

Za’atar
Maak mooie bergjes za’atar op borden en schenk daaromheen frisgroene olijfolie. Je eet de za’atar door brood eerst in de olie te dippen en vervolgens in het za’atar mengsel.

Tahina met wilde honing
Schep tahina in een kommetje en schenk er royaal wilde kruidige honing in.

Serveer het ontbijt met met groene olijven, ingelegde komkommers en pepers.

TIP: ingelegde komkommers kun je ook zelf maken. Kijk daarvoor naar het recept ingelegde komkommers.

Ingredienten

4
Personen

Labne

  • 1 tl Turkse yoghurt
  • 2 tl zout
  • 100 ml olijfolie

Brood

  • 7 g gist
  • 375 g bloem
  • 125 g fijne semolina bloem
  • 300 ml lauwwarm water
  • 2 el olijfolie
  • snufje zout

Overig

  • 4 eieren
  • 1 el sumak
  • 100 g za'atar
  • 100 g haloumikaas
  • 150 ml tahina
  • 4 el wilde honing
  • groene olijven (canaan)
  • 200 g ingelegde zure komkommers
  • pepers

Extra nodig

  • zeef
  • theedoek
Geef je waardering
2