Notencouscous, zeebaars en venkelsalade

1
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

Couscous
Breng ruim water aan de kook in het onderste deel van een couscoussière/stoompan. Besprenkel de droge couscous met twee derde van het warme water een snufje zout en een scheut olijfolie. Blijf ondertussen met je handen de korreltjes los wrijven. Schep de couscous in het bovenste gedeelte van de pan en stoom circa 10 minuten. Schep de couscous in een grote schaal, laat iets afkoelen en besprenkel met het resterende deel water. Wrijf de korrels los, schep terug in de pan en stoom circa 10 minuten. Herhaal het los wrijven voor de tweede maal. Schep terug in de pan en stoom voor de derde en laatste keer circa 10 minuten. Voeg eventueel zout toe en roer de boter door de warme couscous. Rooster de amandelen en pijnboompitten, terwijl de pan in beweging blijft, goudbruin. Hak de amandelen en pijnboompitten grof en meng door de couscous.

Zeebaars
Pel en halveer de sjalotten en snijd ze in lange reepjes. Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan en bak de sjalotten, rozijnen, kaneel, saffraan en suiker en breng op smaak met zout en peper. Snijd de visfilets in grove stukken en voeg ze toe. Schenk het water erbij en breng aan de kook. Laat, met deksel op de pan, op laag vuur circa 10-15 minuten garen.

Venkelsalade
Pluk en hak de peterselie fijn. Snijd het groen van de venkel en bewaar het groen voor de vis. Schaaf of rasp de venkelknollen fijn en meng de venkel met de peterselie. Besprenkel met olijfolie en azijn. Breng op smaak met zout en peper.

Roer de couscous voor het serveren los met een houten lepel. Snijd het groen van de venkel fijn. Serveer de couscous met de vis in saus en bestrooi met het groen van de venkel. Serveer de venkelsalade apart.

Ingredienten

4
Personen

Notencouscous

  • 250 g couscous
  • 150 ml warm water
  • zout
  • olijfolie
  • 2 el zachte boter
  • 75 g amandelen
  • 75 g pijnboompitten

Zeebaars

  • 6 sjalotten
  • olijfolie
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 el saffraandraadjes
  • 1 el suiker
  • zout
  • versgemalen peper
  • 600 g zeebaarsfilet
  • 150 g grote gele rozijnen
  • 200 ml water

Venkelsalade

  • 2 venkelknollen
  • 1 bosje peterselie
  • olijfolie
  • scheut azijn
  • zout
  • versgemalen peper

Extra nodig

  • mandoline of rasp
  • couscoussi√®re/stoompan
  • houten lepel
Geef je waardering
1