Mijterpasteitjes met kip, abrikozen en speculaaskruiden

27
Gemiddeld
 
Aangeboden door:

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

Haal het bladerdeeg uit de verpakking en laat op een grote plank ontdooien. Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur met een scheutje olijfolie en kruid de kippenbouten met de speculaaskruiden. Bak de kippenbouten aan weerszijden goudbruin en snijd ondertussen de ui en knoflook fijn. Zet het vuur laag en voeg de ui en knoflook toe. Laat 3-5 minuten meebakken tot de ui glazig is en begint te geuren.

Snijd de trostomaten in grove stukken en ontdoe van het kroontje. Voeg samen met de abrikozen toe aan de kip en bak kort mee. Blus het geheel af met de sherry en nog 50 ml water en laat met een deksel op de pan 20 minuten sudderen, totdat de kippenbouten gaar zijn en de abrikozen lekker zacht.

Verwarm je oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover 4 plakjes bladerdeeg. Snijd het bladerdeeg in de vorm van een mijter en doe dit ook bij de rest van het bladerdeeg. Bewaar de rest van het bladerdeeg in de koelkast of vriezer, zodat je daar in de toekomst met een beetje geraspte kaas en paprikapoeder een heerlijke snack van kunt maken.

Haal de kip van het vuur en leg de bouten op een schone plank. Trek het vlees met twee vorken van het bot en tevens uit elkaar. Meng met een beetje van het braadvocht, de tomaat, ui, knoflook en abrikozen. Breng indien nodig op smaak met peper en zout en verdeel over de plakjes bladerdeeg op de bakplaat.

Leg de rest van het bladerdeeg over de kipvulling en druk de randjes aan met een vork. Bestrijk de bovenkant van de mijterpasteitjes met een beetje ei en bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin en krokant.

Knip ondertussen van een stukje papier mal met in het midden een kruis dat op de mijterpasteitjes past (liever iets te groot dan te klein). Leg ze over de gebakken pasteitjes en bestrooi met de poedersuiker. Haal de mal voorzichtig van de pasteitjes en serveer gelijk. ’t Heerlijk avondje is nu écht gekomen!

Ingredienten

4
Personen

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 4 kippenbouten
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 trostomaten
  • 8 gedroogde abrikozen
  • 50 ml sherry
  • 2 el fijngehakte bladpeterselie
  • 1 ei
  • poedersuiker naar smaak
Geef je waardering
27