Makreel met huisgemaakte sambal

1
Makkelijk

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd
Sambal
Snijd de pepers in fijne ringen. Pel de sjalotten en snijd in grove stukken. Pel en hak de knoflook. Snijd de tomaten in grove stukken. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak alle ingrediënten op de trassi en de limoen na in circa 8 minuten bruin. Schep alle ingrediënten in een vijzel en vijzel alles tot de gewenste structuur. Verhit nogmaals een scheutje olie in de koekenpan en bak de gevijzelde ingrediënten nog circa 5 minuten. Voeg de trassi en het rasp en sap van de limoen toe, roer alles goed door. Bewaar de sambal in een afgesloten pot.

Makreel in bananenblad
Maak de makrelen schoon. Leg een limoenblad in de buikwand van elke makreel. Wrijf de makrelen in met de sambal. Pak de makrelen in met het bananenblad en zet het bananenblad vast met een satéprikker. Herhaal dit met alle makrelen. Leg de makreelpakketjes op de bbq en gaar in circa 14 minuten. Draai de pakketjes regelmatig om.

Tip: verwijder de zaadlijsten uit de pepers voor een minder pittige sambal.

Ingredienten

4
Personen

Sambal

  • 15 rode pepers
  • 12 rawit pepers
  • 5 banaansjalotten
  • 5 teentjes knoflook
  • 3 tomaten
  • 1 scheutje olie
  • 5 kemirinoten
  • 1 tl trassi
  • 1 limoen

Makreel in bananenblad

  • 4 verse makrelen
  • 4 limoenbladen
  • 4 bananenbladeren

Extra nodig

  • vijzel of staafmixer en bijbehorend staafmixerbakje
  • rasp
  • afsluitbare pot
  • 4 lange satéprikkers
  • barbecue
Geef je waardering
1