Macartouille schotel

5
Gemiddeld
Macartouille schotel

Bereidingswijze

15 minuten kooktijd
55 minuten totale tijd
Deeg
Snijd de boter in blokjes.
Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de boter, water, ei, zout en bakpoeder met elkaar. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Vulling
Kook de macaroni volgens de bereidingswijze op de verpakking. Meng er de spekblokjes, drie vierde van de kaas en de oregano door. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Pel de rode uien. Snijd de uien, courgette en aubergine in plakken van circa 5 millimeter dik. Verwarm een grillpan. Halveer de kerstomaten. Besprenkel de groente met olie en gril ze circa 2 minuten om en om.

Macartouilleschotel
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Vet een stenen bakvorm in. Verdeel circa 1,5 centimeter macaroni over de bodem. Verdeel een laag uien, aubergine-, courgetteplakken en kerstomaten over de macaroni. Verdeel hier weer een laag macaroni en groente over en vul zo de bakvorm. Bestrooi met de rest van de kaas en druk het geheel goed aan.
Rol het deeg uit, snijd een lange strook van het deeg en druk deze tegen de rand van de bakvorm. Zo kun je makkelijker de rest van deeg aandrukken. Bekleed de bakvorm met de rest van het deeg. Snijd de randen af, rol opnieuw uit en steek er een vormpjes uit voor de versiering. Steek met een steker een gat in het deeg, dit is een schoorsteentje om de stoom te laten ontsnappen. Versier de bovenkant met de rest van het deeg en bestrijk met het eidooiermengsel.
Bak de macartouilleschotel in circa 40 minuten goudbruin.

Ingredienten

4
Personen

Deeg

  • 100 g boter
  • 250 g bloem
  • 80 ml water
  • 0.5 ei
  • 1 mespuntje zout
  • 0.5 tl bakpoeder

Vulling

  • 200 g viergranen macaroni
  • 125 g spekblokjes
  • 175 g geraspte kaas
  • 1 el gedroogde oregano
  • 2 rode uien
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 5 cherrytomaten
  • olie

Extra nodig

  • plastic folie
  • grillpan
  • mandoline of schaaf
  • stenen bakvorm
  • boter om in te vetten
  • eidooier met scheutje room om te bestrijken
Macartouille schotel
Geef je waardering
5