Libische belboula met dadelsiroop & tajine met dadels

2
Makkelijk
Libische belboula met dadelsiroop & tajine met dadels

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Belboula
Breng ruim water aan de kook in het onderste deel van een couscoussière of stoompan. Besprenkel de belboula met twee derde van het warme water, beetje zout, de boter en blijf ondertussen met je handen de korreltjes los wrijven. Doe de belboula in het bovenste gedeelte en stoom circa 10 minuten.

Schep de belboula in een grote schaal, laat iets afkoelen en besprenkel met de rest van het warme water. Wrijf de korrels los. Stoom de belboula weer 10 minuten.

Herhaal het loswrijven. Stoom voor de derde en laatste keer 10 minuten. Roer met een houten lepel los en meng er eventueel nog wat extra boter en een beetje zout door.

Besprenkel de belboula rijkelijk met dadelsiroop. Schenk de koude melk er op of serveer er apart bij.

Tajine
Snijd het lamsvlees in grove blokjes. Pel en snijd de uien in partjes. Pel en snijd de knoflook in plakjes. Schil en rasp de gember. Snijd de tomaat in plakken.

Verhit de olie in de tajine of stoofpan en bak hierin op laag vuur de uien, de knoflook en de gember. Voeg de tomaat en een beetje zout toe. Meng het vlees met de ras el hanout en voeg naar smaak met wat zout toe. Bak de vleesblokjes rondom goed bruin in de pan met uien. Voeg het kaneelstokje en het water toe en breng aan de kook. Doe de deksel op de tajine of stoofpan en laat op laag vuur in circa 50 minuten gaar stoven. Voeg halverwege de kooktijd de dadels toe.

Snijd de koriander fijn. Bestrooi de tajine voor het serveren met de koriander en geef er Marokkaans brood bij.

Tip
Gebruik in plaats van koemelk eens geiten- of kamelenmelk. Belboula couscous is couscous van gerst en te koop bij Marokkaanse winkel. Dadelsiroop is ook te koop bij de Marokkaanse winkel.

Ingredienten

4
Personen

Belboula

  • 300 g belboula couscous
  • 150 ml warm water
  • 1 el zachte boter
  • dadelsiroop
  • 1 l koude melk

Tajine

  • 400 g lamsschouder
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 5 cm verse gemberwortel
  • 1 vleestomaat
  • 100 ml olijfolie
  • 3 el ras el hanout
  • 1 kaneelstokje
  • 50 ml warm water
  • 10 ontpitte dadels medjool
  • 0.5 bosje koriander

Extra nodig

  • stoompan of couscoussière
  • tajine of stoofpan
Libische belboula met dadelsiroop & tajine met dadels
Geef je waardering
2