Hoe langer,  hoe beter! Dit heerlijke brood - dat zwart ziet van de krenten - wordt soms gebakken met een lengte van wel zo'n twee (!) meter. Vroeger toonde het hoe welvarend iemand was; nu vooral nog hoe graag je 'm eet. Met dit recept van bakker Bastiaan maak je hem het liefst zo lang mogelijk.

Rudolph van Veen

Ingredienten

8
Personen

  • 550 g krenten
  • 250 g bloem
  • 15 ml zonnebloemolie
  • 5 g zout
  • 5 g bakkersgist (vers of gedroogd)
  • 180 ml water
  • 1 mespunt kaneelpoeder

Extra nodig

  • broodblik of groot cakeblik
  • mixer

Bereidingswijze

Totale tijd: 24 uur en 30 minuten

Stap 1:
Wel de krenten in lauwwarm water circa 20 minuten. Giet goed af en laat in een vergiet een nachtje uitlekken zodat de krenten goed droog zijn. Door het wellen worden de krenten mals maar het huidje moet taai blijven.

Stap 2:
Vet de bakvorm in. Verwarm de oven voor op 160°C.

Stap 3:
Meng de bloem, olie, zout, gist en het water en kneed in de mixer tot een mooi glad, maar redelijk slap deeg. Laat het deeg circa 5 minuten rusten.

Stap 4:
Meng voorzichtig de krenten en het kaneelpoeder door het deeg. Maak een bol van het deeg en laat circa 10 minuten rusten.

Stap 5:
Sla de deegbol voorzichtig plat en rol het deeg op in de lengte van de bakvorm. Doe het deeg in de vorm. Zet de bakvorm direct in de oven. Bak de krentenwegge in circa 45-55 minuten gaar. Haal na het bakken direct uit de bakvorm en laat afkoelen.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph's Bakery: De Bakfiets

Geef je waardering

26
Krentenwegge
Krentenwegge (verticaal)