Kraamkoek

6
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 uur en 15 minuten totale tijd

Deeg

Meng het bloem met de bakpoeder. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en meng daarin de boter, rietsuiker, venkelzaad, ei, appelstroop en de melk. Kneed beetje bij beetje het bloemmengsel erdoor en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 170 ºC. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van circa 3 millimeter. Steek met de taartring een cirkel uit het deeg. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het deeg in circa 13 minuten goudbruin en gaar. Laat de koek afkoelen.

Botercrème
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje melk door het eimengsel, schenk terug in de pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 3 minuten. Spoel een bakplaatje af met koud water, schenk de banketbakkersroom erop en laat afgedekt met plasticfolie afkoelen. Roer de boter met de poedersuiker luchtig en meng de banketbakkersroom erdoor.

Opmaak
Rol de marsepein uit tot circa 4 millimeter dikte. Snijd een baan van de marsepein van circa 1,5 cm breed. Druk met een vork reliëf in het marsepein. Smeer een dunne laag botercrème op de koek. Leg de baan marsepein tegen de buitenkant van de koek, zodat er een rand ontstaat. Boetseer van de marsepein een ooievaar en snijd een plakje uit voor het naametiket. Bestrooi de binnenkant van de koek met de gekleurde muisjes en leg de marsepeinen ooievaar erop.

Garnering
Smelt de chocolade au bain-marie. Schep de gesmolten chocolade in een cornetje. Schep de chocolade in een cornetje en schrijf de naam van het kindje op het stukje marsepein.

Tip: Je kunt het glazuur kleuren door natuurlijke kleurstoffen te gebruiken. Matchapoeder (groene thee) voor groen, gedroogde bietenpoeder of bietensap voor rood en kurkuma voor geel.

Ingredienten

6
Personen

Deeg

  • 175 g bloem
  • 0.5 tl bakpoeder
  • 50 g zachte boter
  • 85 g rietsuiker
  • 1 tl venkelzaad
  • 0.5 ei
  • 20 g appelstroop
  • 15 ml melk

Botercrème

  • 1 vanillestokje
  • 250 ml melk
  • 75 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 1 el bloem
  • 250 g boter
  • 30 g poedersuiker

Marsepein

  • 150 g marsepein
  • 100 g gekleurde muisjes

Glazuur

  • 30 g chocolade

Extra nodig

  • bloem om te bestuiven
  • steker of taartring van 20 cm doorsnede
  • bakplaat
  • bakpapier
  • cornetje
Geef je waardering
6