Koude bramensoep

0
Makkelijk

Bereidingswijze

60 minuten kooktijd
90 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden

Bramensoep

Breng de bramen met het rode druivensap, tijm, honing (naar smaak) en de steranijs aan de kook. Laat 5-8 minuten zachtjes koken tot de bramen stuk zijn. Verwijder de steranijs en tijm. Pureer de bramen fijn in de blender of met de staafmixer en schenk door een fijnmazige bolzeef. Roer er cassislikeur door. Bewaar de bramensoep in de koelkast zodat ze goed koud is bij het serveren.

Witte chocoladecrème

Verwarm in een brede pan het sinaasappelsap tot ongeveer 80 °C. Hak de chocolade fijn. Voeg de chocolade toe aan het sinaasappelsap en blijf continue op zeer laag vuur roeren tot de chocolade is opgelost. (Niet laten koken). Schenk in een kom en laat de chocolade minstens 1 uur afkoelen in de koelkast. Klop de chocolade met de handmixer luchtig. Vul een spuitzak met gladde spuitmond met de crème. (Mocht de chocoladecrème onverhoopt toch te stevig zijn, zet de schaal dan 30-45 seconden boven een pan met heet water en roer het iets zachter).

 

’s Avonds afmaken

Aardbeientempura

Verwarm de olie in de frituur voor op 180 °C. Roer met een garde het ijskoude water door de tempurabloem tot een dik vloeibaar, maar klonterig beslag. Was en droog de aardbeien voorzichtig. Haal de kroontjes van de aardbeien. Prik een aardbei aan een lange satéprikker of barbecuepen, wentel door het beslag en frituur met kleine porties tegelijk tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Opmaak bord

Schenk de bramensoep in diepe borden. Leg er 3 stuks aardbeientempura in en bestuif ze licht met poedersuiker. Leg er bramen en frambozen bij en eventueel eetbare bloemen die in kleine stukjes zijn gescheurd. Spuit, net iets boven de bramensoep, kleine toefjes witte chocoladecrème langs de rand van het bord.

 

Wijntip: Mondvullend en romig

Je herkent deze pinot gris eigenlijk al aan zijn kenmerkende bleekgele kleur. Maar in tegenstelling tot pinot gris die in het verleden gemaakt werd, is deze een stuk minder bloemig; wat heel prettig is. Hierdoor is er meer ruimte voor grapefruit en meloen. Door beperkte maar aanwezigheid van zuren wordt de wijn niet te rijk waardoor de wijn op het gebied van wijn-spijscombinatie een heleboel kan hebben.

door Corria Houthuizen

Ingredienten

4
Personen

Bramensoep

  • 400 g diepvriesbramen
  • 150 ml rode druivensap
  • 1 el honing
  • 3 steranijs
  • 3 takjes tijm of citroentijm
  • 50 ml cassislikeur (crème de cassis)

Witte chocoladecrème

  • 125 g sinaasappelsap
  • 200 g witte chocolade

Aardbeientempura

  • 150 ml ijskoud koolzuurhoudend water
  • 100 g tempurebloem
  • 28 aardbeien

Garneren

  • eetbare zoete bloemen of bloesems, zoals courgettebloem, rozenblad, lavendel, vlierbloesem, viooltje, jasmijnbloem, tijmbloem
  • 1 el poedersuiker
  • 8 verse bramen
  • 12 verse frambozen

Extra nodig

  • frituurpan met plantaardige olie
  • satéprikker of barbecuepen
  • spuitzak met gladde spuitmond van ca 5 mm doorsnede
Geef je waardering
0