Jelte’s Kaiserschmarrenvlaai

0
Gemiddeld

Bereidingswijze

90 minuten totale tijd
Wel de rozijnen en de pruimen circa 1 uur in de bruine rum.

Vlaaideeg

Verwarm de melk met de suiker tot handwarm. Haal de pan van het vuur en los de gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem. Strooi het zout over de rand. Meng in het kuiltje de suiker, boter, eidooier en het melk-gistmengsel. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg, verpakt in plasticfolie, circa 30 minuten rijzen.
Vet de vlaaivorm in en rol het vlaaideeg dun uit. Bekleed de vorm met het deeg, snijd de randjes eraf en prik met een vork gaatjes in het deeg.

Frangipane
Verwarm de oven voor 180 ºC. Maal voor de frangipane de amandelen zeer fijn met de suiker. Roer de zachte boter erdoor en voeg de eieren toe. Meng alles goed door elkaar. Verdeel het mengsel over de vlaaibodem. Bak de bodem circa 25 minuten goudbruin en gaar. Haal de vlaai uit vlaaivorm.

Vanillesaus
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de slagroom met de melk, de helft van de suiker en het vanillemerg aan de kook. Roer de resterende suiker glad met de eidooiers. Giet een gedeelte van de kokende room op de eidooiers en meng goed door. Giet de saus terug in de pan en gaar de saus, al roerende zonder te koken, met een spatel tot vladikte.

Tamarillocompote
Schil de tamarillo’s en snijd in kleine stukjes. Kook de tamarillo’s met de suiker op laag vuur in circa 15 minuten tot een compote. Laat afkoelen.

Kaiserschmarren
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Meng de bloem en het zout met de melk en roer glad. Splits de eieren. Klop de eidooiers met de helft van de suiker, het kaneelpoeder en het vanillemerg schuimig. Spatel het bloemmengsel door het eidooiermengsel. Klop de eiwitten met de rest van de suiker stijf en spatel door het beslag. Giet de rozijnen en pruimen af. Hak de pruimen fijn.

Verhit de roomboter in een koekenpan. Giet het beslag in de pan, verdeel de rozijnen en de pruimen over het beslag. Bak de kaiserschmarren om en om 4 minuten goudbruin en gaar. Snijd de kaiserschmarren in stukjes en verdeel over de vlaaibodem. Bestuif met poedersuiker.

Serveren
Giet de vanillesaus en de tamarillocompote aan tafel over de kaiserschmarrenvlaai.

Ingredienten

1
Porties

Vlaaideeg

  • 100 ml melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 200 g bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 30 g roomboter
  • 2 el suiker
  • 1 eidooier

Frangipane

  • 150 g amandelen
  • 150 g suiker
  • 50 g zachte roomboter
  • 2 eieren

Vanillesaus

  • 1 vanillestokje
  • 200 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • 50 g suiker
  • 5 eidooiers

Tamarillocompote

  • 4 tamarillo's
  • 125 g suiker

Kaiserschmarren

  • 100 g rozijnen
  • 5 gedroogde pruimen
  • 100 ml bruine rum
  • 1 vanillestokje
  • 150 g bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 150 ml melk
  • 2 eieren
  • 75 g suiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 el roomboter

Extra nodig:

  • plasticfolie
  • boter om in te vetten
  • vlaaivorm van 27 cm
Geef je waardering
0