Angélique Schmeinck

Ingredienten

4
Personen

Pompoensaus

 • 1 kleine flespompoen
 • 2 el olijfolie
 • 1 el mierikswortelpuree
 • 4 blaadjes verse laurier
 • 4 blaadjes salie
 • 1 citroen
 • 250 ml krachtige kippenbouillon
 • 100 ml slagroom

Heilbot

 • 600 g heilbotfilet (Pacifisch)
 • fijn zeezout
 • 4 el olijfolie

Gebakken andijvie

 • 2 kleine stronken andijvie
 • 20 plakjes bacon

Opmaak bord

 • notenolie

Extra nodig

 • plasticfolie

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur

’s Middags voorbereiden

Pompoensaus
Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer de pompoen en verwijder het zaad. Bestrijk de pompoenhelften met olijfolie en mierikswortelpuree. Leg er de laurier en salie op. Haal met een dunschiller de schil van de citroen en leg deze op de pompoenhelften. Klap de helften tegen elkaar en verpak in aluminiumfolie. Pof de pompoen in circa 1uur (afhankelijk van de grootte) gaar in de oven. 

Maak daarna de folie open en laat de pompoen afkoelen tot handwarm. Haal salie, laurier en citroenschil van de pompoen. Schep het zachte vruchtvlees met een lepel uit de helften en pureer met de kippenbouillon in de blender. Schenk door een zeef in een pan, breng met de room aan de kook en breng het geheel op smaak met een beetje zeezout.

Heilbot
Bestrooi de heilbotfilets aan beide zijden licht met zeezout. Dek af met plasticfolie en laat onder lichte druk minstens 10 minuten staan. (Zet er bijvoorbeeld een plateau of bord op met een zware schaal).

Andijvie
Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de andijvie en was de stronken in ruim koud water. Blancheer de stronken andijvie in zijn geheel 2 minuten in ruim kokend water met zeezout. Laat direct in ijskoud water afkoelen. Knijp met beide handen al het vocht uit de andijvie. Halveer de stronken over de lengte (laat de wortelaanzet er aan zitten!) en dep goed droog op keukenpapier. Leg vijf plakjes bacon naast elkaar op een vel plasticfolie. Leg een andijviehelft in het midden. Vouw de bacon eromheen en rol samen met de folie op tot een strakke rol. Doe hetzelfde met de andere andijviehelften. Bewaar in de koelkast voor de eindbereiding.

's Avonds afmaken

Heilbot
Verwarm de oven voor op 90 °C. Dep de heilbotfilet droog met keukenpapier. Verdeel in vier gelijke stukken. Leg op een bakplateau, besprenkel de vis royaal met olijfolie en gaar circa 8-10 minuten in de oven (afhankelijk van de dikte).

Andijvie
Haal intussen het folie van de andijvierollen. Verwarm olijfolie in een antiaanbakpan en bak de rollen op laag vuur goudgeel en warm in circa 4 minuten.

Opmaak bord
Snijd de andijvierollen in 3 medaillons en verdeel over de borden. Leg de heilbotfilets ernaast en lepel de pompoensaus rondom. Besprenkel met notenolie.

 

 
Zwoel rijpe Merlot


Merlot is één van de meest toegankelijke druiven. Hij rijpt vroeg en geeft zachte wijnen die vaak echte allemansvrienden genoemd kunnen worden.
Natuurlijk kan Merlot ook krachtig en complex zijn. Denk maar eens aan een St. Emilion Bordeaux. Daar wordt Merlot gemaakt met alle terroir invloeden en dus niet alleen op zijn fruitkarakter. En dat geeft weer een hele andere wijn dan de allemansvriend die we zo vaak tegenkomen.
Maar bij dit gerecht gaan we gewoon helemaal op de soepele, zwoele Merlot-tour. Hij mag lekker rijp zijn. Dus een 100% Merlot Vin de Pays d’Oc is heerlijk, maar ook één uit Chili of Californië is prima. Die hebben vaak een lekker klein zoetje in de smaak.
Speciaal voor de vele mannelijke wijnliefhebbers die soms nog wel eens anders denken over Merlot: Heb je bij regel een aardshekel aan soepele, zwoele wijnen en wil je wat meer power op tafel? Dan kun je ook kiezen voor een Chileense Carmenere in dit geval.

door Corria Houthuizen

 

 

Geef je waardering

23
Heilbot met gebakken andijvie