Gerards BAD-taart

5
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
5 uur en 30 minuten totale tijd
Smeuïge amandelbanaancake
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Laat voor de beurre noisette de boter in een pan smelten tot hij lichtbruin van kleur wordt en naar nootjes ruikt. Pel de banaan en snijd de banaan in plakjes. Maal het amandelschaafsel met de poedersuiker en de bloem in het bakje van de staafmixer tot een fijn poeder. Roer de eiwitten los met de abrikozenjam en meng erdoor. Roer er vervolgens de beurre noisette en banaan door. Vet een taartpan van 24 centimeter in en bekleed deze met bakpapier. Vul de taartpan met het beslag en bak in circa 15 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen, haal uit de vorm en steek uit met een taartvorm van 18 centimeter.

Bananenmousse
Klop de slagroom met de suiker tot yoghurtdikte. Week de gelatine in koud water. Pel de bananen en snijd de bananen in stukjes. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Verhit boter in de pan en bak de bananen met het vanillemerg en het kaneelstokje. Blus af met een scheut rum. Verwijder het kaneelstokje en pureer de banaan met het sap van een citroen met de staafmixer fijn. Los er de geweekte gelatine in op. Laat de bananenmassa afkoelen tot hij dikker wordt en spatel de room erdoor.

Bekleed een taartring van 20 centimeter met de cellofaanfolie en leg in het midden de smeuïge amandelbanaancake. Giet de bananenmousse in de ring en laat de mousse in circa 4 uur opstijven in de vriezer.

Krokante gepofte rijstbodem
Bekleed een taartpan van 24 centimeter met plasticfolie. Smelt de chocolade au bain-marie en los de boter erin op. Meng de gepofte rijst erdoor en druk het mengsel in de taartpan. Laat in circa 30 minuten opstijven in de koelkast.

Cacaogelei
Breng water, suiker, room en cacaopoeder aan de kook en kook het circa 10 minuten tot de siroop ingedikt is. Week de gelatine in koud water. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en los hem op in de siroop.
 Laat afkoelen tot 40 ºC.

Groene gelei
Week de gelatine in koud water. Hak de witte chocolade fijn. Breng de melk met de honing aan de kook en giet op de gehakte witte chocolade. Voeg de zonnebloemolie toe en roer tot een egale massa. Knijp de gelatine uit en los op in het chocolademengsel. Laat afkoelen tot 40 ºC. Meng het tarwegraspoeder door de gelei.

Neem de mousse uit de vriezer en verwijder de ring en het cellofaanfolie. Giet de lauwe cacaogelei over de taart. Besprenkel vervolgens met wat groene gelei en strijk de taart af tot er een soort marmer-effect ontstaat.

Amandelrotsjes
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rooster de amandelstiften in circa 6 minuten op een bakplaat. Pluk en snijd de muntblaadjes in fijne reepjes. Smelt de chocolade au bain-marie en schenk twee derde uit op een marmeren plaat. Strijk de chocolade met een paletmes door elkaar tot hij circa 26 ºC is. Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar. Bekijk hier de video voor het tableren van chocolade.

Verdeel kleine dopjes chocolade op een vel bakpapier of cellofaanfolie en leg er de amandelstiften en de munt erop.

Opmaak
Zet de bananenmousse op de gepofte rijstbodem. Zet de amandelrotjes tegen de taart.

Ingredienten

1
Porties

Smeuïge amandelbanaancake

  • 125 g boter
  • 1 banaan
  • 125 g geschaafde amandelen
  • 200 g poedersuiker
  • 125 g bloem
  • 5 eiwitten
  • 2 el abrikozenjam

Bananenmousse

  • 400 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • 350 g bananen
  • 1 vanillestokje
  • 50 g boter
  • 1 kaneelstokje
  • rum
  • 1 citroen

Krokante gepofte rijstbodem

  • 150 g witte chocolade
  • 50 g boter
  • 60 g gepofte rijst

Cacaogelei

  • 280 g water
  • 360 g suiker
  • 260 g room
  • 120 g cacaopoeder
  • 6 blaadjes gelatine

Groene gelei

  • 1 blaadje gelatine
  • 65 g witte chocolade
  • 35 ml slagroom
  • 60 g honing
  • 15 ml zonnebloemolie
  • 1 tl tarwegraspoeder

Amandelrotsjes

  • 150 g pure chocolade
  • 70 g amandelstiften of halve amandelen
  • 2 takjes munt

Extra nodig

  • boter om in te vetten
  • plasticfolie
  • cellofaanfolie
  • 2 taartpannen van 24 cm doorsnede
  • 1 taartring van 18 cm doorsnede
  • 1 taartring van 20 cm
  • bakpapier
  • staafmixer met staafmixerbakje
Geef je waardering
5