Gekaramelliseerde appel met amandelspijs en vanille-ijs

3
Gemiddeld
Gekaramelliseerde appel met amandelspijs en vanille-ijs

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
2 uur en 30 minuten totale tijd

Krokante appel
Verwarm de oven voor op 75 ºC. Breng water met de suiker aan de kook. Snijd de appel met een mandoline in dunne plakjes. Wentel ze door het suikerwater, leg ze op een bakplaat met siliconen matje en laat ze circa 2 uur drogen in de oven.

Vanille-ijs
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng room, melk, de suiker, vanillemerg en het vanillestokje aan de kook. Laat circa 20 minuten trekken. Klop de eidooiers schuimig en schenk de melk op de eidooiers. Voeg een klein beetje vanilleroom toe. Schenk de compositie terug in de pan en gaar, al roerende op laag vuur. Trek met je vinger een streep langs de spatel. Als de massa niet doorloopt is de compositie klaar. Koel de compositie af en draai er in een ijsmachine ijs van.

Appels
Karamelliseer de suiker en honing in een pan en blus af met de wijn. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg water, citroensap en het vanillemerg en vanillestokje toe. Laat dit circa 20 minuten trekken. Steek met een appelboor het klokhuis uit de appel en schil de appels. Kook de appels in het vocht tot ze net gaar zijn.

Vulling
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Meng het amandelspijs met de eiwitten en de bloem. Schep de vulling in een spuitzak en vul de appels ermee. Bak de appels in de oven in circa 12 minuten gaar. Laat het kookvocht inkoken tot sausdikte. Serveer de appels met het vanille ijs en de krokante appel.

Ingredienten

4
Personen

Krokante appel

  • 100 ml water
  • 100 g suiker
  • 1 appel

Vanille-ijs

  • 1 vanillestokje
  • 250 ml room
  • 250 ml melk
  • 150 g suiker
  • 3 eidooiers

Appels

  • 25 g suiker
  • 30 g honing
  • 500 ml zoete witte wijn
  • 1 vanillestokje
  • 250 ml water
  • 1 el citroensap
  • 4 appels

Vulling

  • 100 g amandelspijs
  • 2 eiwitten
  • 75 g bloem

Extra nodig

  • siliconenmatje
Gekaramelliseerde appel met amandelspijs en vanille-ijs
Geef je waardering
3