Gebakken schelvisfilet met dille-roomsaus & viskoekjes met mango-paprikachutney

1
Makkelijk

Bereidingswijze

1 uur totale tijd
  • Kook de rijst met een snufje zout volgens de bereidingswijze op de verpakking. 
  • Verwijder de eventuele graatjes uit de schelvisfilets. Breng de filets op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Snijd de boui in ringetjes. Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Fruit de bosui circa 2 minuten.
  • Pel en pers de knoflook en voeg samen met de spinazie toe in de pan.
  • Wok het geheel circa 2 minuten en blus af met de witte wijn.
  • Breek de stelen van de dille en de peterselie. Snijd de rest grof en voeg toe in de pan. 
  • Breng de spinazie op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Voeg de mascarpone en de crème fraîche toe en laat het geheel op laag vuur smoren tot de visfilets en de rijst klaar zijn.
  • Verhit een scheutje olie in de pan en bak de visfilets in circa 2-3 minuten om en om krokant. Draai het vuur uit en laat de visfilets in de pan liggen tot de rijst gaar is.

Serveren

  • Serveer de gebakken vis bij de gesmoorde spinazie en de rijst. Garneer eventueel met een takje dille.

Viskoekjes

  • Verwijder de eventuele graatjes uit de schelvisfilets en snijd ze fijn.
  • Pel en snipper de ui. Pel en pers de knoflook.
  • Hak de dille en de peterselie grof.
  • Meng ui, knoflook en de kruiden met de schelvis.
  • Meng paprikapoeder, komijn en kerriepoeder door het vismengsel. Breng op smaak met zout, versgemalen peper en rasp van een halve citroen.
  • Vorm balletjes van het vismengsel ter grootte van een pingpongbal en wentel deze door de maïzena. Druk de viskoekjes iets plat.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de viskoekjes om en om in circa 4 minuten goudbruin en krokant.

Chutney

  • Snijd de paprika’s in blokjes.
  • Snijd de mango langs de pit en snijd het vruchtvlees kruislings in. Vouw de schil naar buiten en snijd de mangoblokjes los.
  • Pel en snipper de ui. Pel en pers de knoflook. Verhit een scheutje olie in een steelpan en fruit ui en knoflook circa 3 minuten.
  • Kneus de kardemompeulen en voeg samen met de cayennepeper en de paprika toe aan het uimengsel.
  • Blus af met het sap van halve citroen. Breng op smaak met honing, zout en versgemalen peper.
  • Laat het geheel circa 10 minuten op laag vuur sudderen tot een chutney.

Broccoli

  • Schil en snijd de broccoli in roosjes en blokjes.
  • Verhit een scheutje olie in de pan van de viskoekjes en bak de broccoli hierin aan. Breng op smaak met zout.
  • Blus af met het water. Blijf het geheel omscheppen tot het water verdampt is en de broccoli beetgaar is.

Serveren

  • Serveer de viskoekjes met de broccoli en de mango-paprikachutney.

Tips

  • Wanneer je rijst kookt, kun je als verhouding altijd één deel rijst met twee delen water aanhouden. Je kunt de rijst dan langzaam droog en gaar laten koken.
  • Wanneer je vis gebruikt met de huid er nog aan, bak deze dan eerst krokant op de huid en draai ze daarna om.
  • Houd de viskoekjes eventueel even warm in een voorverwarmde oven van 100 °C.
  • De viskoekjes zijn ook lekker met rijst of aardappels.

Ingredienten

4
Personen

Gebakken schelvisfilet met dille-roomsaus en romige spinazie

  • 250 g wilde rijst of notenrijst
  • 4 schelvisfilets à 150 g
  • 1 bos bosui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 g verse spinazie
  • 50 ml witte wijn
  • 0.25 bos bladpeterselie
  • 0.25 bos dille
  • 250 g mascarpone
  • 125 ml crème fraîche

Viskoekjes

  • 400 g schelvisfilet zonder huid
  • 0.5 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 0.25 bos bladpeterselie
  • 0.25 bos dille
  • 0.5 el paprikapoeder
  • 0.25 el komijn
  • 0.25 el kerriepoeder
  • 0.5 citroen

Mangochutney

  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 mango
  • 0.5 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 kardemompeulen
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • 0.5 tl paprikapoeder
  • 0.5 citroen
  • 1 el honing

Extra nodig

  • plantaardige olie om in te bakken
  • maïzena
  • fijne rasp

Broccoli

  • 1 broccoli
  • 150 ml water
Geef je waardering
1