Gebakken rijst met gamba’s uit Zuid-Amerika

5
Makkelijk

Bereidingswijze

60 minuten totale tijd
Komkommersalade
Halveer de komkommer in de lengte. Verwijder met een lepel de zaadlijsten en snijd de komkommer in dunne plakjes. Verwarm de komkommer vervolgens in azijn met een snufje zout. Laat de komkommer afkoelen.

Gamba’s
Verwarm de oven voor op 140 ºC. Maak de gamba’s schoon maar laat het staartje eraan zitten. Verwijder het darmkanaal. Spoel de gamba’s af en laat ze uitlekken op keukenpapier. Leg de gamba’s in een ovenschaal en bestrooi ze met een beetje zout. Indien de oven een stoomfunctie heeft, stoom de gamba’s dan in circa 8 minuten gaar. Voeg bij een normale oven een half glas water toe aan de gamba’s en gaar in circa 8 minuten.

Gebakken rijst
Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking en laat afkoelen. Verwarm een koekenpan. Snijd het spek in kleine blokjes en bak ze krokant in de koekenpan. Pel en snijd de sjalotten. Pel en hak of plet de knoflook. Snijd de pepers en bosui in dunne ringen. Verhit een scheut olijfolie in een andere pan. Fruit de sjalot en knoflook. Haal de spekjes uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en schenk het bakvet bij de sjalot en de knoflook. Voeg pepers, bosui en de rijst toe en roer door elkaar. Schenk de sojasaus erbij en schep alles goed om. Voeg als laatste de spekjes toe.

Serveren
Schep de gebakken rijst in een diep bord en garneer met de komkommersalade en koriander. Leg hier de gamba’s bovenop.

Ingredienten

4
Personen

Komkommersalade

  • 1 komkommer
  • 200 ml witte wijnazijn

Gebakken rijst

  • 200 g Surinaamse rijst
  • 150 g spek
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 groene peper
  • 1 rode peper
  • 1 bos bosuitjes
  • olijfolie
  • 100 ml licht gezouten sojasaus
  • 5 takjes koriander

Gamba's

  • 50 g gamba's

Extra nodig

  • ovenschaal
Geef je waardering
5