Eskimokusjes

1
Gemiddeld

Bereidingswijze

60 minuten kooktijd
240 minuten totale tijd

Bodems
Kluts het ei. Maak een kuiltje in de bloem en meng in het kuiltje de boter, suiker en het ei. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.
Druk het deeg plat, verpak in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 ºC. Rol het deeg uit tot een dikte van 3 millimeter en steek er cirkels uit met de steker. Verdeel de rondjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de bodems in de oven in circa 10 minuten goudbruin en gaar.



Siroop
Halveer het vanillestokje in de lengte, schaap het merg eruit. Breng in een pan het water met de suiker, honing en het vanillemerg aan de kook. Halveer de limoen en pers het sap van een halve limoen uit boven de pan. Breng het geheel aan de kook tot 121 ºC. Bestrijk de binnenste randen van de pan, net boven de siroop, met een nat kwastje om kristalvorming te voorkomen.



Schuim
Ontvet met de andere helft van de limoen de mengkom. Klop de eiwitten met de suiker schuimig. Giet druppelsgewijs de kokende siroop erbij en klop het eiwitschuim koud. Schep het schuim in een spuitzak met een gladde spuitmond. Leg de deegbodems op een met bakpapier beklede bakplaat. Spuit een flinke toef schuim op elke bodem. Laat het schuim circa 3 uur drogen.

Chocolade tableren
Smelt de chocolade au bain-marie en schenk twee derde uit op een marmeren plaat. Strijk de chocolade met een paletmes door elkaar tot hij circa 26 ºC is. Bekijk hier de video voor het tableren van chocolade. Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar.


Doop de koekjes voorzichtig in de gesmolten chocolade. Bestrooi direct met de kokosrasp. Leg de koekjes terug op de bakplaat en laat de chocolade hard worden.

Ingredienten

25
Porties

Bodems

  • 0.5 ei
  • 150 g bloem
  • 100 g roomboter
  • 50 g suiker

Siroop

  • 1 vanillestokje
  • 80 ml water
  • 115 g suiker
  • 115 g honing
  • 1 limoen

Schuim

  • 3 eiwitten
  • 65 g suiker

Chocolade

  • 400 g witte chocolade
  • 100 g kokosrasp

Extra nodig:

  • plasticfolie
  • steker van 5 cm doorsnede
  • kwastje
  • bakpapier
  • spuitzak met gladde spuitmond
Geef je waardering
1