Elfsteden bliksem

2
Makkelijk

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Aan het einde van de 19e eeuw ontstond het idee voor een grote, lange schaatstocht. Verschillende provincies werden benaderd om een route van zo’n 200 kilometer uit te zetten, maar behalve Friesland gaf niemand daar gehoor aan.

Op 2 januari 1909 werd de allereerste Friese Elfstedentocht gereden, en nog steeds begint het ieder jaar als de vorst invalt te kriebelen bij schaatsliefhebbers. Helaas zijn de regels voor de ‘tocht der tochten’ streng, de weersomstandigheden bijna nooit optimaal, en lukt het niet om hem ieder jaar te organiseren.

Waarom dan niet een gerecht maken dat je veel vaker dan eens in de zoveel jaar kunt eten? En wat bovendien ook nog eens prima smaakt in elk ander jaargetijde… Het gerecht is gebaseerd op de typisch Nederlandse Hete Bliksem met verschillende soorten appel. De elf ingrediënten vertegenwoordigen de elf steden.


Elfsteden bliksem

Breng een pan met water, het laurierblaadje en een beetje zout aan de kook. Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken. Kook de aardappels in circa 15 minuten gaar. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in partjes. Kook de appels circa de laatste 10 minuten mee met de aardappels. Giet af en stoom ze droog. Pureer de aardappels en appels met een pureestamper. Breng op smaak met mosterd, kaneel en een beetje zout en peper.


Speklappen

Verhit de helft van de boter in een pan en laat volledig uitbruisen. Dep de speklappen droog met keukenpapier. Strooi het bloem op een bordje. Wentel de speklappen door de bloem en klop het overtollige bloem eraf. Bak de speklappen om en om in circa 8 minuten krokant. Pel en snijd de ui in halve ringen. Leg de speklappen op een bordje en houd warm onder aluminiumfolie. Bak de uien in het vet van de speklappen in circa 5 minuten krokant.

Bospenen

Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Schil en snijd de bospenen in gelijke stukken. Kook de bospenen circa 4 minuten. Giet af. Roer de resterende boter door de bospenen en breng op smaak met een beetje zout en peper.

Ingredienten

4
Personen

Elfsteden bliksem

  • 1 blaadje laurier
  • 800 g kruimige aardappels
  • 1 zure appel
  • 1 zoete appel
  • 1 el mosterd
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 2 el boter
  • 4 speklappen á 100 g
  • 200 g bloem
  • 1 ui
  • 1 bosje bospenen

Extra nodig

  • keukenpapier
  • aluminiumfolie
Geef je waardering
2