Cozze gratinate e scoppiate (gegratineerde en gekookte mosselen)

2
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Mosselen
Spoel de mosselen schoon met lauw water en verwijder de drijvende mosselen. Pel en halveer twee derde van de teentjes knoflook. Halveer de chilipeper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en hak de peper fijn. Pluk en hak de helft van de peterselie fijn. Verhit een scheutje olie in de pan en voeg de knoflook, chilipeper en mosselen toe. Schenk de wijn erbij en stoom de mosselen, met deksel op de pan, op hoog vuur. Schud de mosselen af en toe goed om en haal na circa 5 minuten de helft van de mosselen uit de pan en laat ze afkoelen. Laat de andere helft circa 2 minuten stomen tot ze gaar zijn.

Vulling
Snijd de korstjes van het brood en snijd het brood in kleine blokjes. Schep 3 eetlepel kookvocht van de mosselen bij het brood. Rasp de Parmezaanse kaas. Hak de resterende peterselie fijn. Meng het brood, Parmezaanse kaas en de helft van de peterselie door elkaar en breng op smaak met peper.

Gevulde mosselen
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Open de afgekoelde mosselen en verwijder de platte helft van de schelp. Leg de mosselen op de bolle kant van de schelp op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek de mosselen met de vulling Druppel er olijfolie over en bak de mosselen in de voorverwarmde oven in circa 10 minuten goudbruin.

Venkelsalade
Rasp de venkel fijn. Snijd de bosui in smalle ringen en meng door de venkel. Breng op smaak met een scheutje olijfolie, een beetje zout en peper.

Serveer
Schep de resterende mosselen uit pan. Snijd de ciabatta in plakken. Snijd de citroen in vieren. Schep de gekookte mosselen op een ruim bord, garneer met de resterende peterselie en citroen. Haal de mosselen uit de oven en serveer op een mooie schaal. Schenk er een scheutje olijfolie over. Serveer de salade apart.

Ingredienten

4
Personen

Cozze gratinate e scoppiate

  • 1 kg mosselen
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 1 bos peterselie
  • olijfolie
  • 20 ml droge witte wijn
  • 80 g wit brood
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 4 el olijfolie
  • 1 ciabatta
  • 1 citroen

Salade

  • 3 venkelknollen
  • 2 bosuitjes
  • olijfolie

Extra nodig

  • grote pan met deksel
  • bakpapier
Geef je waardering
2