Couscous fruitsalade en hartige couscoussalade

4
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Gestoomde couscous (voor beide salades)
Breng ruim water aan de kook in het onderste deel van de couscouspan. Giet de couscous in een grote lage schaal. Besprenkel de couscous met circa 200 milliliter warm water, wat zout, 3 eetlepels olijfolie en blijf ondertussen met je handen de korreltjes los wrijven. Schep de couscous in het bovenste deel van de pan en stoom de couscous circa 10 minuten. Schep de (1x gestoomde) couscous in een grote schaal en laat iets afkoelen. Besprenkel de couscous wederom met circa 100 milliliter water en wrijf de korrels los. Stoom de couscous weer 10 minuten. Herhaal het los wrijven voor de tweede maal. Breng de (2x gestoomde) couscous op smaak met wat zout, en wrijf er wat olijfolie of zachte boter door. Stoom de couscous voor de derde en laatste keer 10 minuten. Roer voor het serveren met een houten lepel goed los en voeg naar smaak extra boter of smen en eventueel wat zout toe.

Couscous fruitsalade
Snijd de passievruchten open en schep de pulp eruit. Pel de sinaasappels en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Verwijder het kroontje uit de granaatappel, steek je duimen in de nu ontstane ruimte en breek de granaatappel open. Maak de pitjes los en zorg dat er geen witte vliesjes meekomen, want deze zijn bitter. Snijd de kaki’s in partjes. Meng het fruit met de helft van de couscous en bedruppel naar smaak met honing en oranjebloesemwater.

Hartige coucoussalade
Verwijder het kroontje uit de granaatappel, steek je duimen in de nu ontstane ruimte en breek de granaatappel open. Maak de pitjes los en zorg dat er geen witte vliesjes meekomen, want deze zijn bitter. Snijd de komkommer in kleine stukjes. Rasp de schil van de citroen en sinaasappel en pers uit. Maak een dressing van het sap, de rasp en de olijfolie en breng op smaak met een beetje zout en peper. Pluk en snijd de peterselie fijn. Meng de couscous met de peterselie, granaatappelpitjes, komkommer en de dressing. Serveer de couscoussalade in een platte schaal.

Ingredienten

4
Personen

Gestoomde couscous

  • 700 g fijne couscous
  • olijfolie
  • zachte boter

Couscous fruitsalade

  • 3 passievruchten
  • 2 sinaasappels
  • 1 granaatappel
  • 2 kaki's
  • honing
  • oranjebloesemwater

Hartige couscoussalade

  • 1 granaatappel
  • 3 kleine komkommers
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 100 ml olijfolie
  • 1 bos bladpeterselie

Extra nodig

  • couscouspan (couscoussiere)
Geef je waardering
4