De term courgettesoep laat niet veel te raden over, zou je denken; courgettesoep is soep gemaakt van courgette. Toch is er veel variatie mogelijk. Courgettesoep kent namelijk vele soorten. Eén ding is zeker: courgette is het hoofdingrediënt. 

De geschiedenis van Courgettesoep 


Courgettesoep kent niet echt een geschiedenis kent zoals traditionele gerechten als chili con carne en pasta bolognaise, waar halve volksstammen in het verzet komen als naar hun zeggen de geschiedenis verkeerd wordt uitgelegd. Maar wist je dat soep in het algemeen een van de oudste gerechten is die we kennen? Het werd al in de prehistorie gegeten. Wereldwijd worden er ontelbaar veel verschillende soorten soep gegeten.

Ook de courgette zelf kent een geschiedenis, want van oorsprong is-ie eigenlijk helemaal niet te eten. Daar is een hele hoop aan vooraf gegaan. Net als komkommers en pompoenen bevatten courgettes oorspronkelijk een stof die niet goed voor je is. Telers konden die stof eruit kweken, waardoor het eetbaar en zelfs gezond is geworden. 

Dat gezondheidsaspect is een van de eigenschappen die courgettesoep zo populair heeft gemaakt. Door een courgette met wat bouillon en smaakmakers tot een courgettesoep te pureren heb je in rap tempo een gezonde maaltijd voor je neus staan. Een simpele bekende variant. Inmiddels is de courgettesoep op basis van courgette, bouillon en aardappels minstens net zo populair, als we de bezoekers op 24Kitchen mogen geloven. Maak ‘m aan de hand van het recept hieronder.

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

6
Personen

Courgettesoep

  • 2 uien
  • 1 klont boter
  • 2 el olijfolie
  • 6 courgettes
  • 3 tenen knoflook
  • 5 takjes tijm
  • 3 l bouillon
  • 2 kruimige aardappels

Bereidingswijze

Totale tijd: 45 minuten

Stap 1

Snijd de uien fijn.

Stap 2

Zet een soeppan op het vuur en smelt hierin de boter met olijfolie. Doe de uien in de pan met flink wat zout. Zo verbranden de uien niet en kunnen langzaam de suikers vrijkomen, terwijl jij de courgettes aan het snijden bent.

Stap 3

Snijd de courgettes doormidden en daarna in plakjes.

Stap 4

Snijd de knoflook fijn. Pluk de blaadjes van de tijm. Doe de knoflook en tijm bij de ui en bak heel even aan.

Stap 5

Nu kunnen de courgettes bij de uien en tijm. Bak onder af en toe roeren de courgette 10 minuten.

Stap 6

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Voeg nu de bouillon en aardappel toe. Breng aan de kook en laat een kwartier koken. Pureer de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.

Courgettesoep serveren 

De courgettesoep kun je makkelijk serveren met een stukje brood on the side. Wil je de courgettesoep wat opleuken voor het oog, garneer ‘m dan met wat overgebleven tijm.

Variaties

Er zijn tal van variaties op de courgettesoep te bedenken, van een heerlijk romig maal, tot een slanke hap. Die variaties hebben we vast voor je opgesnord. 

>> Courgettesoep met knoflook en tomatenbrood
>> Courgettesoep met zalmsnippers
>> Romige courgettesoep met munt
>> Courgettesoep met bruschetta
>> Courgettesoep met crème fraîche
>> Pittige courgettesoep met gestoomde makreel

Geef je waardering

1666
Courgettesoep