Chocolade meltdown met kardemom-crème anglaise

3
Makkelijk

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd
Chocolade meltdown
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de timbaalvormpjes goed in en bestrooi de ingevette vormpjes met bloem. Schud het teveel aan bloem eraf. Smelt de chocolade met boter au bain-marie. Haal de gesmolten chocolade van het vuur en laat een beetje afkoelen. Klop de eieren met de suiker en zout luchtig en tot het volume verdriedubbeld is. Giet de gesmolten chocolade voorzichtig bij de eieren en meng goed door. Zeef de bloem erboven en roer tot het gemengd is.

Kardemom-crème anglaise
Vijzel de kardemompeulen fijn. Halveer het vanillestokje in de lengte en snijd het merg eruit. Breng de melk met het vanillemerg en het vanillestokje aan de kook. Haal het van het vuur af zodra de melk het kookpunt bereikt en laat circa 10 minuten rusten. Verwijder het vanillestokje en een eventueel vel dat op de melk gevormd is. Klop met een garde de eidooiers, maïsmeel en suiker tot het lichtgeel van kleur is. Giet nu langzaam en onder continu kloppen de warme melk bij de eieren tot een glad mengsel. Giet dit mengsel in een brede sauspan en verwarm het geheel op laag vuur. Roer continu met een spatel, zodat de custard niet aanbrandt. De crème wordt langzamerhand dikker, dit zou circa 15 minuten moeten duren. Als het te snel gaat, kun je de pan even van het vuur halen en blijven roeren. Als de crème aan de achterkant van een lepel blijft plakken, is de crème anglaise klaar.

Serveren
Verdeel het chocoladebeslag over de ingevette vormpjes en bak circa 8 minuten in de oven. Het midden van de chocolade meltdowns is nu nog vloeibaar. Stort de chocolade meltdowns voorzichtig uit de vormpjes en giet de crème anglaise eromheen. Serveer de chocolade meltdown warm of koud

Tip: je kunt ook een cupcaketray gebruiken, bak de meltdowns dan circa 6 minuten in plaats van 8 minuten.

Ingredienten

12
Porties

Chocolade meltdown

  • 150 g pure chocolade (70% cacao)
  • 45 g bloem
  • 100 g boter
  • 4 eieren
  • 100 g suiker
  • 0.25 tl zout

Kardemom-crème anglaise

  • 12 kardemompeulen
  • 1 vanillestokje
  • 1 l volle melk
  • 6 eidooiers
  • 130 g suiker
  • 1 tl maïsmeel

Extra nodig

  • boter om in te vetten
  • bloem om te bestuiven
  • 12 timbaalvormpjes
  • zeef
  • vijzel
Geef je waardering
3