Broodje warmgerookte zalm

9
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

Gerookte zalm
Kneus de peperkorrels door er met een pan op te drukken, snijd de gele schil van de citroen en hak de dille grof. Meng het zeezout met de basterdsuiker, dille, peperkorrels en de citroenschillen. Wrijf de zalmfilet goed in met het mengsel en leg in een ovenschaal, afgedekt met plasticfolie, minstens 40 minuten maar het liefst een hele nacht in de koelkast. Spoel de zalm daarna goed af onder koud stromend water, dep de vis droog en laat twee uur goed nadrogen. Leg op de bodem van het rookoventje een velletje aluminiumfolie en strooi daarop 1 volle eetlepel houtmot. Zet daarop een met aluminiumfolie bedekte lekschaal. Zet daarop een met aluminiumfolie bedekt rooster en leg de zalm met de roze kant naar boven op het rooster. Sluit het rookoventje zodra de eerste rook verschijnt goed af en zet op een gaspit op laag vuur. Rook de zalm afhankelijk van de dikte van de filets 20 - 30 minuten. Open het rookoventje als de zalm klaar is.

Venkelsalade
Snijd de venkel in de lengte doormidden en daarna in zo dun mogelijke plakjes. Meng met citroensap en zet onder water in de koelkast.

Mierikswortelmayonaise
Roer in een kommetje de mayonaise en mierikswortel door elkaar. Voeg een beetje zout en versgemalen peper toe.

Serveren
Leg een stukje zalm in een Surinaams puntje en schep de venkelsalade en mierikswortelmayonaise erop.

Ingredienten

4
Personen

Broodje warmgerookte zalm

  • 5 witte peperkorrels
  • 1 citroen
  • 0.5 bos dille
  • 110 g grof zeezout
  • 25 g bruine basterdsuiker
  • 450 g zalmfilet met vel
  • 4 Surinaamse puntjes

Venkelsalade

  • 1 venkel
  • 1 citroen

Mierikswortelmayonaise

  • 2 el mayonaise
  • 1 tl geraspte mierikswortelpuree

Extra nodig

  • ovenschaal
  • rookoventje
  • aluminiumfolie
  • houtmot
Geef je waardering
9