Boheemse Kolatschen

2
Gemiddeld

Bereidingswijze

25 minuten totale tijd

Deeg
Verwarm de melk en los gist en suiker erin op. Maak een bergje van de bloem met het zout en maak in het midden een kuiltje. Schenk de melk in het kuiltje en meng, beetje bij beetje, de bloem erdoor. Kneed de boter en het ei erdoor. Rasp de schil van de citroen en voeg toe aan het deeg. Bewaar de rest van de citroen voor de vulling. Kneed tot een egaal deeg. Laat het deeg afgedekt in een met olie besmeerde kom circa 1 uur rijzen.

Kwarkvulling
Roer de kwark met de boter, de helft van de suiker en het sap van de resterende halve citroen glad. Splits de eieren. Meng de eidooiers, maïzena en rum erdoor. Klop de eiwitten met rest van de suiker tot stevige pieken en spatel door de kwark.

Maanzaadvulling
Breng de melk aan de kook en voeg de maanzaad, suiker en paneermeel al roerend toe. Laat circa 10 minuten trekken op laag vuur.

Verwarm de oven op 200 ºC. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkbank tot een pil van circa 6 centimeter doorsnede. Snijd de pil in 20 stukjes. Druk elke plakje van binnen naar buiten tot een soort bakje. Leg de deegplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik in het midden van de deegplakjes met een vork enkele gaatjes. Bestrijk de deegranden met de losgeklopte eidooier. Schep in elke deegbakje 3 lepels kwarkvulling en daartussen de maanzaadvulling. Verdeel in het midden van de deegplakjes de pruimencompote.

Bak de kolatschen in 20 minuten goudbruin en gaar. Verwarm de abrikozenjam met een scheutje water. Bestrijk de kolatschen met de abrikozenjam en bestrooi met geroosterde amandelen.

Ingredienten

20
Porties

Deeg

  • 250 ml melk
  • 10 g gedroogde gist
  • 70 g suiker
  • 500 g bloem
  • mespuntje zout
  • 80 g zachte boter
  • 1 ei
  • 1 citroen

Kwarkvulling

  • 30 g kwark
  • 30 g zachte boter
  • 90 g suiker
  • 1 ei
  • 15 g maïzena
  • 1 el rum

Maanzaadvulling

  • 125 ml melk
  • 125 g maanzaad
  • 50 g suiker
  • 1 el paneermeel

Garneren

  • 200 g pruimencompote
  • 200 g abrikozenjam
  • 50 g geschaafde geroosterde amandelen

Extra nodig

  • bakpapier
  • 1 eidooier om te bestruiken
Geef je waardering
2