Blauwe bessentaart

16
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten kooktijd
3 hours and 15 minutes totale tijd
Mix de bloem met de boter, reuzel en zout tot kruimels. Klop de eieren luchtig. Meng het water met de helft van de eieren, suiker en citroensap in een kom. Giet de natte ingrediënten voorzichtig over het kruimeldeeg tijdens het mixen. Het kan zijn dat je niet alles nodig hebt, als het deeg een bal vormt is het goed. Maak de bal plat en snijd het deeg in twee delen van circa twee derde en een derde van het deeg. Rol de grote deegbal uit op een met bloem bestoven werkblad en leg het deeg in een ingevette ovenschaal, zorg ervoor dat het deeg in de ovenschaal past en dat het deeg over de randen uitsteekt. Laat het deeg met ovenschaal circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Vulling
Smelt de boter op laag vuur. Rol de blauwe bessen door een beetje bloem. Meng de ingrediënten voor de vulling met elkaar.

Blauwe bessentaart
Verwarm de oven voor op 180 °C. Prik het deeg in met een vork en bedek met een vel bakpapier. Leg hier de blindbakbonen op en bak circa 25 minuten. Verwijder de blindbakbonen en het bakpapier en bak nog circa 5 minuten tot goudbruin en gaar. Laat de taart een beetje afkoelen en snijd het overtollige deeg aan de randen weg. Giet de vulling in de taart en zet de taart in de koelkast tot tot de taart volledig afgekoeld is. Rol de rest van het deeg uit en snijd er dunne repen van. Gebruik de repen deeg om een raster op de taart te maken. Bak de taart circa 45 minuten in de oven, haal de taart uit de oven, bedek met aluminiumfolie en bak nog circa 45 minuten. De taart is klaar als het deeg goudbruin is en de blauwe bessenvulling kookt.

Ingredienten

1
Porties

Taart

  • 350 g bloem
  • 170 g koude boter
  • 60 g koude reuzel
  • 1 tl zout
  • 2 eieren
  • 120 ml koud water
  • 100 g suiker
  • 2 tl citroensap

Vulling

  • 25 g boter
  • 750 g blauwe bessen
  • 2 el bloem
  • 3 el maïzena
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 2 el citroensap
  • 2 el poedersuiker

Extra nodig

  • bakpapier
  • olie om in te vetten
  • ovenschaal van ca 23 cm breed x 4 cm hoog
  • blindbakbonen
  • aluminiumfolie
Geef je waardering
16