Bitterkoekjesijstaart met ananas

12
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 uur kooktijd
4 uur totale tijd

’s Middags voorbereiden

Bitterkoekjesijstaart

Bekleed de ringvormen aan de binnenkant met een reep bakpapier en zet ze op een bakplaatje. Snijd de bitterkoekjes in stukjes en besprenkel ze met de amandellikeur. Klop de slagroom met de helft van de suiker en het vanillemerg bijna stijf Bewaar in de koelkast. Klop de eidooiers, het ei en de rest van de suiker los in een kom die precies op een pan met een laagje kokend water past. Klop het mengsel met een garde au bain-marie schuimig en handwarm (Circa 40°C). Haal de kom van de pan water en klop het mengsel in de keukenmachine (hoogste stand) tot het koud en luchtig is. Spatel het luchtig geklopte eimengsel met de helft van de bitterkoekjes door de slagroom. Schep het mengsel in ringvormen. Er zal nog een deel over blijven, schep dit in een cakeblik of taartvorm. Laat het minstens 3 uur bevriezen.

Witte chocoladegalette

Smelt de witte en pure chocolade apart van elkaar au bain-marie. Strijk de witte chocolade dun uit op cellofaanfolie en marmer de witte chocolade met de pure chocolade. Laat stollen op een koele plek (niet in de koelkast).

Breng het sinaasappelsap met de ahornsiroop in een brede pan aan de kook en laat inkoken tot een lichte siroop.

Ananas snijden

Snijd de ananas in zes parten. Snijd het vruchtvlees van de schil. Leg de parten op de platte kant en snijd de harde kern er af. Snijd de parten in rechte gelijkmatige stukken van ongeveer 2,5 cm dik. Bewaar in de koelkast voor de eindbereiding.

’s Avonds afmaken

Ananas bakken

Verhit een scheutje plantaardige olie in een (koperen) pan. Bak de stukken ananas op middelhoog vuur in 2 minuten om en om goudbruin. Voeg de sinaasappel-ahornsiroop toe en verwarm nog 2 minuten.

IJstaartjes

Haal intussen de ijstaartjes uit de diepvriezer en haal de ring en het bakpapier eraf. Breek de chocoladegalette in scherven en druk voorzichtig rondom het ijstaartje.

Ananas flamberen

Zet de afzuigkap uit en houd voor alle zekerheid een deksel bij de hand. Verwarm de likeur in een ruime sauslepel door deze boven de vlam van een kleine gaspit te houden. Steek de alcohol aan met een aansteker of lucifer zodra je de alcohol ziet verdampen. Schenk de brandende likeur over de ananas en presenteer meteen aan tafel. Na een paar seconden zal het vuur al gedoofd zijn. Schep de ananas met de saus aan tafel bij het ijstaartje.

Opmaak bord

Zet de ijstaartje op borden en leg er een quenelle van de resterende bitterkoekjes op. Leg de ananas erbij en lepel de saus erover.

Parelwijn

Het is natuurlijk extra feestelijk om met Kerst een mousserende wijn op tafel te zetten. Maar na dit soort dagen vol lekkers wil je bij het nagerecht ook niet al te krachtig voor de dag komen. Daarom is een licht alcoholische parelwijn een perfecte optie! Het zijn licht mousserende wijnen, met heel fijne bellen, net parels. En ze zijn er ook licht zoet. Kies een keer iets anders dan de Moscato d’Asti die bij velen al wel bekend is. Ga voor een parelwijn uit Griekenland. Letterlijk en figuurlijk Jingle bells in het glas!

Ingredienten

4
Personen

Bitterkoekjesijs

  • 12 bitterkoekjes
  • 50 ml amandellikeur
  • 400 ml slagroom
  • 100 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 1 ei

Geflambeerde ananas

  • 1 kleine ananas
  • 100 ml ahornsiroop
  • 150 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 50 ml rum

Witte chocoladegalettes

  • 150 g witte chocolade
  • 50 g pure chocolade

Extra nodig

  • ringvormen met een doorsnede van 6 à 7 cm
  • bakpapier
  • cellofaanfolie
  • koperen pan
Geef je waardering
12