Banana-caramel monkey bread

4
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
125 minuten totale tijd
Deeg
Verwarm het water tot handwarm en los de gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem en verdeel het zout over de rand.
Meng in het kuiltje het gistmengsel en kneed er beetje bij beetje de bloem door. Kneed tot een soepel deeg. Voeg, als het deeg te droog is, een beetje extra water toe. Laat het deeg in een kom, bestoven met bloem en afgedekt met plasticfolie, circa 1 uur rijzen.

Krokante kruimels
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Meng de boter, suiker, bloem en de havermout. Wrijf met beide handen tot er kruimels ontstaan. Verdeel de kruimels over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de kruimels in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

Vulling
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Pel de bananen. Rol het deeg tot een pil en snijd in 16 gelijke delen. Rol tot bolletjes en druk er met je duim een kuiltje in. Druk een karamelsnoepje en een stukje banaan erin. Vouw het deeg naar elkaar toe en druk de naden goed tegen elkaar. Zet de gevulde deegbolletjes met de mooie, gladde kant naar buiten in de ingevette bakvorm. Bak het banana-caramel monkey bread in circa 35 minuten goudbruin en gaar.

Speculaassaus
Breng de slagroom met de melk, de speculaaskruiden en 1 eetlepel suiker aan de kook. Roer de eidooiers glad met de rest van de suiker. Schenk een scheutje kokende room op de eidooiers en meng goed door. Giet de saus terug in de pan en gaar de saus, al roerende zonder te koken, met een spatel tot vladikte. Giet de warme saus over het monkey bread en strooi de krokante kruimels eroverheen. Serveer direct.

Ingredienten

1
Porties

Deeg

  • 300 ml water
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • 500 g bloem
  • 1 mespuntje zout

Krokante kruimels

  • 90 g boter
  • 75 g suiker
  • 75 g bloem
  • 30 g havermout

Vulling

  • 2 bananen
  • 16 karamelsnoepjes

Speculaassaus

  • 210 ml slagroom
  • 90 ml melk
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 60 g suiker
  • 3 eidooiers

Extra nodig

  • boter om in te vetten
  • bakvorm
  • bakpapier
  • bakplaat
Geef je waardering
4