Wim Ballieu

Ingredienten

10
Porties

Voor de balkan gehaktballen

 • 2 kilo half-om-half gehakt
 • 1 middelgrote ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 el paprikapoeder
 • 0.25 el maïzena
 • 0.5 winterwortel
 • 300 g crème fraîche
 • 25 g basmatirijst
 • 150 g magere spekreepjes
 • 100 ml heet water
 • nootmuskaat
 • zout, peper en olijfolie

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur

Vrijdag 10 februari 2017 was het tijd voor dé gehaktballenwedstrijd van het jaar: The Dutch Ball Contest, in samenwerking met gehaktballenrestaurant Balls & Glory. Iedereen kon zich van tevoren met zijn of haar recept opgeven en aan de hand van de inzendingen werd een vijftal duo's gekozen. Zij kregen de kans op samen met Wim Ballieu, eigenaar van de restaurants, een workshop te volgen waarin hen werd geleerd hoe de goddeiljke ballen op de Balls & Glory manier te draaien én te vullen. Met stikstof gingen ze aan de slag om de vulling te bevriezen en het resultaat was een culinair feestje.

Vandaag delen we het recept van één van de twee winnende duo's: de 'Balkan bal' van Rob en Maggy. Om de bal thuis te maken heb je uiteraard geen stikstof nodig, slechts een vriezer en de resterende ingrediënten. Wil je je er niet aan wagen? Bezoek dan Balls & Glory in Eindhoven, want daar staan de winnende ballen op de kaart!

Balkan gehaktbal met wortel, crème fraîche en spekreepjes

Kook de rijst gaar in gezouten water en giet af. Pers de knoflook en bak de spekjes bruin. Een beetje krokant mag, maar voorkom dat ze te hard worden. Hak ze na het bakken iets fijner. Snijd de ui in kleine blokjes. Maak de wortel schoon en snijd in evengrote blokjes als de ui. Kook de blokjes wortel in 2 à 3 minuutjes in gezouten water beetgaar. Giet af.

Doe een flinke scheut olijfolie in een diepe koekenpan, verwarm op middelhoog vuur en voeg de ui toe. Bak de ui glazig en voeg dan de knoflook toe. Bak samen nog kort, voorkom dat het geheel aanbrandt. Voeg al roerende een beetje van de Maizena toe. Haal de pan van het vuur en voeg een kwart van het paprikapoeder toe. Het paprikapoeder mag niet verbranden, anders krijgt het een bittere smaak. Roer even goed door, doe er een grote schep van de crème fraîche bij en roer het geheel tot een mooi mengsel. Zet de pan weer terug op middelhoog vuur. Als het mengsel te dik is, voeg dan een klein scheutje water of olijfolie toe.

Voeg de rest van het paprikapoeder en crème fraîche toe. Breng op smaak met peper en zout, maar houd hierbij rekening dat de spekjes die je later toevoegt ook nog zout zijn. De saus heeft nu een mooi licht-oranje kleur. Voeg de spekjes, wortel en rijst toe naar smaak. Verdeel het mengsen over een ijsblokjesvorm en vries in.

Verwarm je oven voor op 180 graden. Breng het gehakt op smaak met peper, zout en nootmuskaat en vorm hiervan een soort vogelnestje. Leg in het kuiltje een 'stukje' bevroren saus en kneed de bal rondom goed dicht. Paneel de bal met neutraal paneermeel. Bak de ballen in een half uur gaar in de oven en je kunt genieten.

Geef je waardering

Balkan gehaktbal met wortel, crème fraîche en spekreepjes