Appelpoffer

2
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
150 minuten totale tijd

Appelcompote
Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd de appels in grove blokjes en doe ze in een pan. Rasp de schil van de citroen boven de pan, halveer de citroen en voeg het sap en de overige ingrediënten toe. Breng het geheel aan de kook en laat met de deksel op de pan circa 12 minuten koken tot een compote. Laat de compote afkoelen.

Deeg

Kook de rozijnen circa 15 minuten op laag vuur in een laagje water. Giet de rozijnen af en laat ze uitlekken. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout over de rand. Meng in het kuiltje het gistmengsel, boter, ei, suiker en het vanillemerg met elkaar en meng beetje bij beetje de bloem erdoor. Voeg de rozijnen toe en kneed tot een soepele deegbal. Laat het deeg, in een met bloem bestoven kom, afgedekt met plasticfolie op kamertemperatuur circa 1 uur rijzen.

Haal het deeg uit de kom en rol er 2 bollen van. Rol de bollen uit tot ronde plakken met een dikte van circa 2 centimeter. Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de afgekoelde compote over één plak deeg maar houd 2 centimeter van de rand vrij. Bestrijk deze rand met het ei-roommengsel. Dek de compote af met de andere plak deeg. Laat de appelpoffer, afgedekt met plasticfolie, circa 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 220 ºC. Bestrijk de appelpoffer met het ei-roommengsel. Bak de appelpoffer in circa 12 minuten goudbruin en gaar.

Ingredienten

1
Porties

Appelcompote

  • 6 appels, Elstar
  • 1 citroen
  • 50 g suiker
  • 120 ml appelsap
  • 120 ml water
  • 1 mespuntje kaneel

Deeg

  • 300 g gele rozijnen
  • 1 vanillestokje
  • 365 ml melk
  • 14 g gedroogde gist
  • 660 g bloem
  • 12 g zout
  • 70 g boter
  • 1 ei
  • 70 g suiker

Extra nodig:

  • olie om in te vetten
  • plasticfolie
  • bakpapier
  • 1 eidooier met een scheutje slagroom om te bestrijken
Geef je waardering
2