Ananas met rozemarijnhoning en pistache ‘sponge’-taartje

2
Makkelijk

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden

Pistache ‘sponge’-taartje

Smelt de roomboter op laag vuur en laat kleuren tot het goudbruin is en daarna tot lauw afkoelen. Hak de pistachenoten zeer fijn in een keukenmachine. Voeg bloem, honing, basterdsuiker en zout toe en meng door elkaar met een lepel. Klop de eiwitten iets los en meng goed door het pistachemengsel. Schenk de bruine boter erbij en roer er doorheen. Vet indien nodig de vormpjes in met de overgebleven beurre noisette uit de pan of boter/neutrale olie. Vul de vormpjes tot driekwart met het beslag. Bewaaradvies: Bewaar de gevulde vormpjes, afgedekt met plasticfolie in de koelkast.

Rozemarijnhoning

Pluk de rozemarijn. Verwarm de honing met de rozemarijn tot het warm is en laat minstens 5 minuten staan zodat de rozemarijn smaak kan afgeven.

Kaneelmascarpone

Roer de mascarpone met zure room en kaneel door elkaar en zet in de koelkast.

Ananas

Halveer de ananas, verwijder de kern en snijd een helft in zes parten. Snijd het vruchtvlees van de schil af en daarna in plakjes van een halve centimeter dik.

’s Avonds afmaken

‘Sponge’-taartje

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bak de voorbereidde taartjes circa 15-17 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.

Opmaak bord

Leg de ananas dakpansgewijs op het bord en schenk er de warme honing overheen. Zet het taartje er naast. Schep de mascarpone in een quenellevorm met behulp van twee lepels of spuit het in een grote toef op het bord. 
 

 
Extra dry Prosecco


Een heerlijk en lekker makkelijk nagerecht verdient bij voorkeur een lichte en luchtige afsluiting. Dat gaat heel goed met een Prosecco, maar dan wel een extra dry variant. Dat is, ondanks wat de naam doet vermoeden, geen extra droge wijn. Dry en Extra Dry zijn benamingen die aangeven dat die wijn net even zoeter is dan de BRUT. BRUT is dus droger.
Op de fles zou bij het druivenras wel eens GLERA kunnen staan in plaats van Prosecco (de naam van de druif waar deze wijn van gemaakt is). Glera is namelijk de officiële schuilnaam voor Prosecco en dus van exact hetzelfde druivenras gemaakt!

door Corria Houthuizen

 

 

Ingredienten

4
Personen

Pistache ‘sponge’-taartje

  • 50 g roomboter
  • 100 g pistachenoten
  • 20 g bloem
  • 25 g honing
  • 65 g witte basterdsuiker
  • 85 g eiwit
  • 1 mespuntje zout

Rozemarijnhoning

  • 2 takjes rozemarijn
  • 8 el honing

Kaneelmascarpone

  • 6 el mascarpone
  • 2 el zure room
  • 0.5 tl kaneelpoeder

Divers

  • 1 ananas

Extra nodig

  • bakvormpjes met doorsnede van 6-7 cm
  • keukenmachine
  • plasticfolie
Geef je waardering
2