Algerijnse m’toum en zelfgemaakte Smen

1
Makkelijk

Bereidingswijze

ca 45 minuten + 3 weken wachttijd (smen) minuten totale tijd

Smen
Laat de boter met de kruiden en eventueel het kaneelstokje, in een pan op laag vuur, smelten en laat circa 30 minuten trekken. Schep de eiwitten aan de oppervlakte weg. Schenk de boter langzaam door een zeef. Schenk de gesmolten boter in een schone pot (uitgekookt of uit de vaatwasser), voeg het zeezout toe, sluit goed af en zet gedurende 3 weken koel en donker weg.

M’toum
Neem een kwart van het brood en verdeel dat deel in kleine stukjes. Besprenkel, als het brood wat ouder is, met wat water of olie en laat het brood zacht worden. Snijd de peterselie en koriander fijn. Pel de uien en knoflook en rasp ze fijn. Kneed het brood met de kruiden, de helft van de knoflook en ui, het ei, gehakt, anijs, komijn, kaneel en een beetje zout en peper toe. Vorm met natte handen kleine balletjes van het gehakt.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een diepe pan. Fruit de rest van ui en knoflook. Rasp de tomaten en voeg toe. Voeg een scheutje water toe. Verwarm nog circa 5 minuten en breng op smaak met een beetje zout en peper. Voeg de gehaktballetjes toe en laat ze in circa 15 minuten in de saus gaar worden.

Serveer de m’toum met de smen erover en het resterende Marokkaans brood. Serveer er eventueel een lekker groene salade bij.


Tip: er is nog een manier om smen te maken. Kneed de boter met je handen met de kruiden, een paar lepels koud water en 1 eetlepel grof zeezout. Schep de boter daarna in een schone pot en zet koel en donker weg. Laat hem een paar weken rijpen. Verwijder na circa een week de takjes kruiden uit de boter.

De m’toum is ook lekker op geroosterd warm brood met verse vijgen en een kopje sterke muntthee.

Ingredienten

4
Personen

Smen

  • 500 g rauwmelkse boerenboter
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes oregano
  • 2 takjes tijm
  • 1 kaneelstokje
  • 1 el grof zeezout

M'toum

  • 1 Marokkaans brood
  • 1 bos peterselie
  • 1 bos koriander
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 500 g lamsgehakt
  • 1 tl anijs
  • 1 el komijnzaad
  • 1 tl kaneel
  • 4 rijpe tomaten
  • Smen (zelfgemaakt of aangeschaft)

Extra nodig

  • weckpot
Geef je waardering
1