Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

,,Om een voedselinfectie te voorkomen is het belangrijk hygiënisch te werken. Ga je verstandig om met rauw vlees, dan kan je de kans op een voedselinfectie gemakkelijk beperken”, zegt een woordvoerster van het Voedingscentrum. 

,,Op rauw voedsel, vooral vlees, kip of vis en in hun druipvocht kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Door rauw en bereid voedsel van elkaar gescheiden te houden, schone materialen te gebruiken en je handen goed te wassen is kruisbesmetting te voorkomen”, meldt de site van het Voedingscentrum.

Vijf stappen

Ook meldt het Voedingscentrum hoe je de kans op ziekmakende bacteriën kunt beperken. Dit proces begint, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, al in de supermarkt.

  1. ,,Gebruik een koeltas om vlees en andere bederfelijke producten naar huis te vervoeren. Breng de producten thuis direct op temperatuur”.  Voor rauw vlees wordt een koeltemperatuur van 4 graden geadviseerd. 
  2. Tijdens de voorbereiding staat hygiëne voorop: was je handen regelmatig nadat ze in contact zijn gekomen met rauwe voedingsmiddelen. Dit geldt ook voor keukengerei als snijplanken en messen. ,,Gebruik keukengerei dat in aanraking is geweest met rauw vlees of vis niet meer voor andere producten. Of was het tussendoor af met heet water”, instrueert het Voedingscentrum. Gooi lege verpakkingen van voedsel direct weg en houd rauw voedsel strikt gescheiden.
  3. Temperatuur is het toverwoord tijdens de bereiding van rauwe producten. Voor bewerkt vlees als gehakt geldt: ,,Controleer of het volledig gegaard is voordat je het opeet. Vlees uit één stuk zoals biefstuk kan rosé gegeten worden.” 
  4. Na bereiding is het vlees nog twee dagen houdbaar in de koelkast in een afgesloten bakje.
  5. Wil je vlees gebruiken dat je hebt ingevroren? Ontdooi het dan in de koelkast zegt het Voedingscentrum. ,,Leg het op een afgedekt bord of schaal en zorg dat er geen druipvocht bij andere producten komt. Kleinere stukken vlees kunnen ontdooid worden in de magnetron op de ontdooistand.” 

Praktische tips

Verder geeft het Voedingscentrum nog drie praktische tips om direct toe te passen: 
- Zit de snijplank vol groeven? Dan kan hij niet goed meer schoongemaakt worden en is hij aan vervanging toe.
- Gebruik verschillende (kleuren) snijplanken bij voedingsmiddelen: één voor vlees, één voor vis en één voor groenten.
- Plaats producten in de daarvoor bestemde lade in de koelkast. Leg de groente in de groentela.