Gemiddeld eten we 1 keer per week vegetarisch, de vrouwen nemen het voortouw. Zij eten namelijk 1,4 keer per week vegetarisch, terwijl de heren gemiddeld 0,8 keer per week vlees en vis laten staan. De rest van de week eten we 5 keer vlees en de laatste dag ligt er vis op het bord. Ook is er een verschil tussen de generaties, want 65-plussers eten gemiddeld 1 keer per 2 weken geen vlees of vis.

Willen we onze levensstijl aanpassen?

Naast ons eetpatroon werd voor het onderzoek ook gekeken of Nederlanders bereid waren hun levensstijl aan te passen. Bij 65-plussers is deze drang niet hoog, vooral millenials, geboren tussen 1980 en 1996, hebben hier behoefte aan. Dit wil echter nog niet echt lukken. De ondervraagden droegen hiervoor aan dat vaak niet duidelijk is wat gezond is of niet. Zo denkt een derde van de Nederlanders tot 35 jaar dat koffie ongezond is. Van de 65-plussers denkt slechts 15 procent dat. Ook denken jongeren vaker dan 65-plussers dat biologisch eten beter is.

Lees ook: 7 x makkelijke vegetarische gerechten

'Dit boek is gezond'

Het marktonderzoeksbureau Motivaction voerde het onderzoek uit voor het boek ‘Dit boek is gezond’. Hierin laten 30 bn’ers zien hoe zij bezig zijn met gezondheid en vitaliteit. Onder hen bevinden zich ook vegetariërs en flexitariërs, zoals Monic Hendrickx, Hadewych Minis en Vincent Vianen. Tijn Elferink, auteur van het boek, geeft in het boek de belangrijke conclusie: “Doe alles met mate, streef haalbare doelen na en geniet samen met anderen.”