Als je aardappeltjes te donker bakt of frituurt ontstaat acrylamide, een vermoedelijk kankerverwekkende stof. Daarom is het advies de inname zoveel mogelijk te beperken. Minder acrylamide binnenkrijgen lukt als je gezond en gevarieerd eet en niet te veel gefrituurde en gebakken aardappelproducten neemt. En als je aardappelen en friet bakt: ga voor goudgeel! Dan zit je gebakken.

Voor een goudgeel resultaat

Hoe bak je aardappelen goudgeel? Dat zie je in de video bovenaan dit artikel. Hieronder zetten we de tips uit de video op een rij, plus enkele extra tips.

  • Gebruik een goede pan met een anti-aanbaklaag en een dikke bodem.
  • Gebruik vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige olie geschikt voor hoge temperaturen zoals zonnebloemolie, slaolie, olijfolie, koolzaadolie, maïsolie, rijstolie en arachideolie.
  • Doe kleine hoeveelheden in de pan; je kunt de aardappelen dan makkelijker draaien en controleren.
  • Bak de aardappelen op een middelhoge temperatuur.
  • Draai de aardappelen regelmatig om met een spatel.
  • Houd de aardappelen goed in de gaten en zet de warmtebron uit als ze goudgeel zijn.

Bak je aardappeltjes in de oven, airfryer of frituurpan? Ook dan kan acrylamide ontstaan. Zorg ook hier voor goudgele aardappeltjes.

Kijk hier voor meer baktips en informatie over acrylamide  

- ADVERTORIAL -