Een thais roerbakgerecht

Pad thai betekent letterlijk 'Thais roerbakgerecht'. Het wereldberoemde recept bestaat in de basis uit gewokte noedels met groente, ei en iets van proteïne als vlees, kip, garnalen, tofu of een combinatie. Hieraan wordt een zoetzure saus toegevoegd gemaakt van tamarinde, vissaus en (palm)suiker. Een goede pad thai heeft een goede balans tussen zoet, zuur en pittig. 

Van wedstrijd tot nationaal gerecht

De pad thai zou iets minder dan een eeuw oud zijn. Tijdens de tweede wereldoorlog leed Thailand aan een tekort aan rijst. Om de inwoners van genoeg (lekker) voedsel te voorzien begon de overheid een campagne om noedels - een Chinese uitvinding - populairder te maken. Tijdens een wedstrijd om een nieuw, Thais noedelgerecht te verzinnen kwam de pad thai als winnaar uit de bus. 

Hoe bereid je een pad thai?

Een pad thai is simpel en snel klaar. Het draait allemaal om timing en de juiste hoeveelheden. De saus op basis van tamarinde, vissaus en suiker wordt vooraf gemengd. Hierna worden de smaakmakers geroerbakt en gekookte noedels toegevoegd. Als allerlaatste gaat de pad thai saus erbij en wordt het geheel afgemaakt met pinda's, een partje limoen en rode peper.

Zelf een pad thai maken? Hieronder delen we het recept uit ons nieuwe programma Asian Streetfood. 

8-Pad Thai.jpg

Pad Thai met tofu

Bekijk