Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Moet je na het drinken van een cappuccino in lijnrechte sprint naar de toiletten lopen? Dan ben je niet de enige. Lang werd gedacht dat cafeïne de boosdoener was, maar dat wordt door een nieuwe studie ontkracht. Volgens wetenschappers van de Medical Branch van de Universiteit van Texas heeft het te maken met de samentrekkende bewegingen van de darmen en de natuurlijke bacteriën die daar leven.

Het experiment

Om tot die conclusie te komen, voerden de wetenschappers enkele experimenten uit. Ze lieten proefdieren 3 dagen lang koffie drinken, soms met en soms zonder cafeïne. Tijdens die periode merkten de onderzoekers meer samentrekkende bewegingen op in de darmen van de proefdieren, ongeacht of er nu cafeïne in het drankje zat. Daarnaast waren er na een kuur van 3 dagen minder bacteriën aanwezig in de ontlasting van de dieren.

Goede, of slechte bacteriën?

Volgens de wetenschappers is die sprint naar het kleinste kamertje dus niet te wijten aan cafeïne. Wel aan het feit dat koffie het aantal darmbacteriën doet sneuvelen. Om te achterhalen of een bakje troost zorgt voor een afname van de goede of slechte bacteriën in de darmen, is er meer onderzoek nodig.