1. Chocola maakt alles beter

,,In chocolade zit een heel mooi stofje: cacao. Ik stond er nooit bij stil als ik een stuk chocola at. Tot ik het boek Hoe word je 100? Van William Cortvriendt las. Daarin staat dat steeds meer onderzoek aantoont dat cacao een positief effect op onze gezondheid heeft. Genoeg reden dus om dat stukje chocolade lekker te nemen.''

Chocola is niet alleen lekker: het maakt letterlijk gelukkig. Suikers, vetten en cacao in chocola zorgen er namelijk voor dat je lichaam endorfine aanmaakt, het stofje dat voor een blij en gelukkig gevoel zorgt. Ook je lichaam profiteert van een lekker stuk chocola (zie punt 3 & 4), mits je je houdt aan bepaalde voorwaarden, vertelt De Jong. ,,Vooral als je van bittere chocolade houdt, ben je spekkoper. Per dag een stuk donkere chocola van 10 gram met minimaal 70% cacao heeft gunstige effecten op de gezondheid. Deze effecten zijn er niet bij witte chocola, want daar zit geen cacao in. Ook van melkchocolade kun je beter niet te veel eten, omdat dit weer veel suiker bevat.''

2. Chocola biedt bescherming

De Jong: ,,In cacao zitten stofjes die behoren tot de flavonoïden. De flavonowattuh? De flavonoïden. Dat zijn antioxidanten en die beschermen ons tegen vrije radicalen: stofjes die mogelijk schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Antioxidanten helpen daarmee op lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.''

3. Chocola verlaagt je bloeddruk

Volgens De Jong tonen meerdere onderzoeken aan dat het regelmatig eten van chocola de bloeddruk kan verlagen. Ook hierbij gaat het vooral weer om donkere chocolade. ,,Bij één van de onderzoeken (Zutphen-studie, 2006) geloof ik de resultaten bijna niet. Het eten van cacao bij mannen gaf daar een verlaagde bloeddruk en een 50% mindere kans op het risico van overlijden aan hart- en vaatziekten.''

4. Chocola geeft een boost aan je voorraad insuline

De Jong: ,,Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat onze bloedsuikerspiegel weer zakt na het eten. Heel belangrijk dus! Het dagelijks eten van een stukje chocolade zou de beschikbaarheid van insuline verdubbelen.''

5. Chocola verlaagt de kans op allerlei ziektes

Ook haalt De Jong nog een - naar eigen zeggen - absurd onderzoek aan: ,,In 2011 publiceerde het British Medical Journal een enorm onderzoek (114.000 deelnemers). Daaruit concludeerde men dat de mensen die veel chocola eten in vergelijking met de mensen die nooit chocolade eten:

  • 37% minder kans hadden op een hartaanval
  • 29% minder kans haden op een beroerte
  • en 31% minder kans hadden op het krijgen van diabetes.

Ik neem dit soort onderzoeken toch altijd met een korreltje zout (het liefst karamel-zeezout). Maar mijn stukje donkere chocola smaakt er toch een stuk beter door.''

Maarten de Jong

Ik ben Maarten de Jong (38). Oprichter en Chief Energy Officer bij EnergizeMe. Ik help mensen aan meer energie met ademhalingsoefeningen, slim sporten en iets verstandiger eten. Ik ben geen ‘gezondheidsfreak’. Ik ben dol op Leffe Blond. En chocolade M&M’s zijn mijn favoriet bij de koffie. Ik heb ook écht weleens stress. Juist daarom probeer ik fit te blijven. Want met een fit lijf en een scherp brein is alles wat je doet veel leuker. Je werkdagen zijn effectiever, je kunt je beter concentreren en je hebt meer energie. Ook ná een lange werkdag en in het weekend. Met ademhalingsoefeningen, slim sporten en iets verstandiger eten win je bakken energie. Ik help je daarbij. En als je slim een 10K, een halve of een hele marathon wilt lopen, doen we dat er gewoon bij. Niks zweverigs, harde feiten, harde getallen en harde resultaten.