Kerstklassieker

Viennetta wordt vooral rond de feestdagen gegeten vertelt Houben aan het AD. ,,De verkoop schiet met name vlak voor Pasen en Kerstmis omhoog. Alleen al in Nederland verkopen we 2 miljoen stuks per jaar.''

In heel Europa worden zo'n 16 miljoen ijstaarten gemaakt, dit jaar verwacht Houben dat het aantal oploopt tot 20 miljoen: ,,Alle productielijnen zitten aan hun maximumcapaciteit en de fabriek draait 24 uur door om de grote vraag aan te kunnen.‘’

Trend

Omdat de horeca momenteel gesloten is, vieren mensen kerst weer thuis. Met een Viennetta op tafel, zo blijkt. Volgens Houben te danken aan het nostalgische karakter van Viennetta. Het ijsrecept is sinds de introductie in 1982 niet meer veranderd. Ook jongeren blijken het ijs uit hun kindertijd te (her)ontdekken.

De Britse bedenker van het ijs liet zich waarschijnlijk inspireren door Wenen. Vienna, in het Engels. ,,De ijstaart is opgebouwd uit twaalf laagjes van ijs en chocolade. Het is vooral de golfstructuur die de taart zo sierlijk maakt. Hij dacht ongetwijfeld aan een Weense wals'', aldus Houben.

Social media

Het ijs is ook onder beroemdheden favoriet. Zo maakte David Beckham tijdens de quarantaine een maaltijd met als afsluiter een toetje dat favoriet is uit zijn kindertijd: Viennetta.

Dat de ijstaart inmiddels onderdeel is geworden van de Nederlandse (kerst)traditie blijkt aan de hand van een aantal tweets die tot veel hilariteit zorgden afgelopen week. We hebben de leukste voor je op 'n rij gezet: